Štikozubec na másle podávaný na pórkovém lůžku s vůní citronu
Recepty, RybySuroviny
- Filety štikozubce s kůží
- Máslo
- Citron
- Sůl
- pepř
- Na pórkové lůžko:
- 10 g másla
- 65 g pórku
- 1/2 lžíce citronové šťávy
- 1/2 lžičky citronové kůry
- 1 lžička hladké mouky
- Asi 7 cl kuřecího vývaru
- 2 cl mléka nebo smetany
- 1/2 lžíce nasekané petrželky
Postup Štikozubec na másle podávaný na pórkovém lůžku s vůní citronu
Postup přípravy receptu
-
Rybu na kůži třikrát nařízneme, pokapeme z obou stran citronem a z obou stran také posolíme a jemně opepříme. Necháme 5 minut uležet.
V kastrůlku rozpustíme máslo. Pórek nakrájíme na půl kolečka a asi 2 minuty dusíme na másle. Zaprášíme moukou a zarestujeme.
Přilijeme mléko nebo smetanu, vývar, citronovou šťávu a kůru, osolíme a za stálého míchání vaříme, dokud pórek nezměkne a omáčka nebude hladká.
Podle potřeby můžeme přilévat vývar. Nakonec přidáme pažitku a jen chvilku prohřejeme.
Na pánvi rozehřejeme máslo. Poté vložíme rybu kůží dolů a pozvolna opékáme. Po 3 minutách obrátíme a další 3 minuty dopékáme (podle toho, jak je filet vysoký). Jako příloha se hodí např. tagliatelle.