Žemlovka švestková s mákem, skořicí a borůvkou
Recepty, Sladká jídlaSuroviny
- plátky veky nebo světlého toustového chleba
- švestkový kompot
- borůvkový kompot (lze i mražené, ale pak nebude šťáva)
- mletý mák (nemusí být slazený)
- 2 vejce
- asi 1/4 l mléka
- skořice
- vanilkový cukr a případně další cukr dle chuti
- máslo nebo jiný tuk na pokapání žemlovky
Postup Žemlovka švestková s mákem, skořicí a borůvkou
Postup přípravy receptu
-
Do pekáčku buď vložíme pečicí papír nebo ho velmi pečlivě vymažeme tukem. Kompoty odděleně scedíme, ale šťávu smícháme dohromady.
První vrstvu plátků namáčíme do kompotové šťávy a vyrovnáme na dno nádoby. Pak vložíme odkapané švestky, urovnáme na celý povrch. Trošku přimáčkneme na plátky. Posypeme mákem, skořicí, eventuelně cukrem a hezky uhladíme.
Nyní si rozmícháme žloutky v mléce, kam namáčíme další plátky pečiva a opět urovnáme na švestky. Tuto vrstvu opatrně pokapeme rozpuštěným máslem. Na ni urovnáme borůvky, posypeme vanilkovým cukrem. Poslední vrstvu tvoří opět pečivo namočené ve směsi mléka a žloutků.
Celý povrch pokapeme máslem, přikryjeme alobalem. Pečeme cca 50 minut ve vyhřáté troubě na 185°C, ale vždy respektujeme vlastní troubu. Já po 45 minutách alobal sundala a nechala udělat kůrčičku asi na 5 minut.