Žemlovka švestková s mákem, skořicí a borůvkou

Recepty, Sladká jídla

Suroviny

plátky veky nebo světlého toustového chleba
švestkový kompot
borůvkový kompot (lze i mražené, ale pak nebude šťáva)
mletý mák (nemusí být slazený)
2 vejce
asi 1/4 l mléka
skořice
vanilkový cukr a případně další cukr dle chuti
máslo nebo jiný tuk na pokapání žemlovky

Postup přípravy receptu

  1. Do pekáčku buď vložíme pečicí papír nebo ho velmi pečlivě vymažeme tukem. Kompoty odděleně scedíme, ale šťávu smícháme dohromady.

  2. První vrstvu plátků namáčíme do kompotové šťávy a vyrovnáme na dno nádoby. Pak vložíme odkapané švestky, urovnáme na celý povrch. Trošku přimáčkneme na plátky. Posypeme mákem, skořicí, eventuelně cukrem a hezky uhladíme.

  3. Nyní si rozmícháme žloutky v mléce, kam namáčíme další plátky pečiva a opět urovnáme na švestky. Tuto vrstvu opatrně pokapeme rozpuštěným máslem. Na ni urovnáme borůvky, posypeme vanilkovým cukrem. Poslední vrstvu tvoří opět pečivo namočené ve směsi mléka a žloutků.

  4. Celý povrch pokapeme máslem, přikryjeme alobalem. Pečeme cca 50 minut ve vyhřáté troubě na 185°C, ale vždy respektujeme vlastní troubu. Já po 45 minutách alobal sundala a nechala udělat kůrčičku asi na 5 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!