Žemlovka (zemlbába) naslano
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 1/2 toustového chleba (nebo 1 veka)
- 1/4 l mléka
- 1 rozšlehané vejce
- máslo
- 2 rajčata (nebo malá sklenička nakládaných sušených rajčátek)
- 4 papriky
- 100 g Goudy (nebo Eidamu)
- 100 g šunky
- 100 g másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1/2 kostky zeleninového Masoxu
- 1/4 l mléka
- pažitka
- pepř
- sůl
Postup Žemlovka (zemlbába) naslano
Postup přípravy receptu
-
Rajčata nakrájíme na kolečka a papriky na proužky. Nakrájíme také šunku a sýr.
Připravíme pekáček vymazaný máslem a dáme do něj toustový chléb namočený v mléce s rozšlehaným vejcem.
Uděláme bylinkovou bešamelovou omáčku. Z rozpuštěného másla a hladké mouky připravíme jíšku, přidáme pažitku, mléko, Masox, pepř a sůl a mícháme, dokud se nevytvoří hladký bešamel.
Chléb proložíme paprikou, rajčaty, šunkou i sýrem a zalijeme celé bešamelem.
Zapékáme v troubě při 170 °C asi 20 minut.