Kdoulová žemlovka

Recepty, Sladká jídla

Suroviny

5 vajec
8 starších rohlíků
6 dl mléka
cukr krystal
cukr krupice
skořice
3 malé kdoulové kompoty (zavařeniny)
máslo
strouhanka

Postup přípravy receptu

  1. 4 vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky důkladně promícháme, smícháme s 1 celým vejcem a s mlékem. Přidáme vanilku, 1/2 čajové lžičky soli a dvě vrchovaté lžičky cukru. Promícháme a vylijeme na rohlíky, nakrájené na kostky. Zlehka promícháme.

  2. Z kdoulových kompotů slijeme část nálevu a rozmixujeme. Pokud používáme v sezóně syrové kdoule, tak je rozkrojíme na měsíčky, oloupeme a odstraníme jádřince. Povaříme v malém množství vody do měkka.

  3. Pekáč vymažeme máslem nebo jiným tukem a vysypeme strouhankou. Na dno pekáče (resp. mísy) umístíme polovinu rohlíkové hmoty. Na ni naklademe část rozmixovaných kdoulí, posypeme cukrem krystalem, skořicí a rozinkami. Ze zbytku hmoty vytvoříme další vrstvu.

  4. Dáme do trouby a pečeme na 170 - 180 stupňů asi 30 minut dozlatova. Mezitím připravíme z bílků a cukru nad párou tuhý sníh. Tento navrstvíme na žemlovku a dopečeme sníh dozlatova.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!