Kdoulová žemlovka
Recepty, Sladká jídlaSuroviny
- 5 vajec
- 8 starších rohlíků
- 6 dl mléka
- cukr krystal
- cukr krupice
- skořice
- 3 malé kdoulové kompoty (zavařeniny)
- máslo
- strouhanka
Postup Kdoulová žemlovka
Postup přípravy receptu
-
4 vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky důkladně promícháme, smícháme s 1 celým vejcem a s mlékem. Přidáme vanilku, 1/2 čajové lžičky soli a dvě vrchovaté lžičky cukru. Promícháme a vylijeme na rohlíky, nakrájené na kostky. Zlehka promícháme.
Z kdoulových kompotů slijeme část nálevu a rozmixujeme. Pokud používáme v sezóně syrové kdoule, tak je rozkrojíme na měsíčky, oloupeme a odstraníme jádřince. Povaříme v malém množství vody do měkka.
Pekáč vymažeme máslem nebo jiným tukem a vysypeme strouhankou. Na dno pekáče (resp. mísy) umístíme polovinu rohlíkové hmoty. Na ni naklademe část rozmixovaných kdoulí, posypeme cukrem krystalem, skořicí a rozinkami. Ze zbytku hmoty vytvoříme další vrstvu.
Dáme do trouby a pečeme na 170 - 180 stupňů asi 30 minut dozlatova. Mezitím připravíme z bílků a cukru nad párou tuhý sníh. Tento navrstvíme na žemlovku a dopečeme sníh dozlatova.