Španělský sýrový chleba podle mámy Korcové
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Těsto:
- varianta s kváskem - 1 čajová lžička žitného kvásku + 15 gramů droždí
- anebo čerstvé droždí cca 30 gramů, tj. 2/3 kostky
- 150 gramů hladké mouky (00) + odložit cca 20-30 gramů na podsyp, eventuálně pro konečné tvarování bochníku
- 120 gramů pšeničné chlebové mouky - obě mouky dobře prosáté¨
- 200 ml vlahého mléka pokojové teploty¨
- 100 ml oleje
- 2 vejce - rovněž by měly mít pokojovou teplotu
- 100 gramů uzeného sýra
- 40 gramů Niva
- 1,5 kávové lžičky soli
Postup Španělský sýrový chleba podle mámy Korcové
Postup přípravy receptu
-
Do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme kvasnice ev. kvásek a kvasnice, trošku vody, necháme vzejít kvásek. Pak nasypeme dobře prosátou pšeničnou chlebovou mouku.
Ve druhé míse vyšleháme v mléce vejce, sůl, nakonec přilijeme olej a přidáme k ostatním surovinám.
Oba sýry nastrouháme na jemném struhadle a přimícháme k ostatním surovinám. Pokud bude těsto řídké, přisypávejte postupně oněch odložených 20-30 gramů hladké mouky tak, abyste bez problémů vytvarovali bochník.
Těsto zformované do bochníku uložíme do dobře pomoučněné ošatky, přikryjeme potravinovou fólií, aby těsto neosychalo a necháme 30-60 minut odpočívat při pokojové teplotě.
Po té vyklopíme na pečicí papír a pečeme při střední teplotě cca 35-40 minut. Peču v remosce, takže remosku nepředehřívám. Jinak chleba se ničím nerosí ani nepotírá! Pečete-li v troubě, pak předehřejte troubu na střední stupeň a pečte rovněž cca 35 minut. Chleba je velmi chutný a vláčný.