Španělský sýrový chleba podle mámy Korcové

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Těsto:
varianta s kváskem - 1 čajová lžička žitného kvásku + 15 gramů droždí
anebo čerstvé droždí cca 30 gramů, tj. 2/3 kostky
150 gramů hladké mouky (00) + odložit cca 20-30 gramů na podsyp, eventuálně pro konečné tvarování bochníku
120 gramů pšeničné chlebové mouky - obě mouky dobře prosáté¨
200 ml vlahého mléka pokojové teploty¨
100 ml oleje
2 vejce - rovněž by měly mít pokojovou teplotu
100 gramů uzeného sýra
40 gramů Niva
1,5 kávové lžičky soli

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme kvasnice ev. kvásek a kvasnice, trošku vody, necháme vzejít kvásek. Pak nasypeme dobře prosátou pšeničnou chlebovou mouku.

  2. Ve druhé míse vyšleháme v mléce vejce, sůl, nakonec přilijeme olej a přidáme k ostatním surovinám.

  3. Oba sýry nastrouháme na jemném struhadle a přimícháme k ostatním surovinám. Pokud bude těsto řídké, přisypávejte postupně oněch odložených 20-30 gramů hladké mouky tak, abyste bez problémů vytvarovali bochník.

  4. Těsto zformované do bochníku uložíme do dobře pomoučněné ošatky, přikryjeme potravinovou fólií, aby těsto neosychalo a necháme 30-60 minut odpočívat při pokojové teplotě.

  5. Po té vyklopíme na pečicí papír a pečeme při střední teplotě cca 35-40 minut. Peču v remosce, takže remosku nepředehřívám. Jinak chleba se ničím nerosí ani nepotírá! Pečete-li v troubě, pak předehřejte troubu na střední stupeň a pečte rovněž cca 35 minut. Chleba je velmi chutný a vláčný.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!