Blumový koláč s likérem
Recepty, MoučníkySuroviny
- 50 g másla + na vymazání formy
- 100 g třtinového cukru
- 1 vejce
- kůra z poloviny citrónu
- 2 lžíce zakysané smetany
- 1 lžička prášku do pečiva
- 200 g hladké mouky
- cca 8 kusů blum
- 1 lžička skořice
- 2 lžíce meruňkové nebo i jiné marmelády
- 1 lžíce ovocného likéru nebo brandy, popřípadě rumu
Postup Blumový koláč s likérem
Postup přípravy receptu
-
Máslo ušleháme s cukrem, vmícháme vejce, citronovou kůru a zakysanou smetanu. Do mouky nasypeme prášek do pečiva, promícháme jej a spojíme s vyšlehanou hmotou. Vypracujeme hladké těsto.
Formu o průměru 22 cm vymažeme máslem. Těsto vyklopíme do formy, malinko poprášíme moukou a rozhrneme do stran.
Na těsto naskládáme vypeckované, na měsíčky nakrájené blumy, od kraje až do středu.
Blumy posypeme skořicí a dáme péct do trouby, vyhřáté na 190 stupňů, na 30 minut.
Meruňkovou nebo jinou zavařeninu zahřejeme v rendlíku při nízké teplotě s likérem. Ještě teplý koláč hned po vytažení potřeme zavařeninou a necháme vychladnout.