Špaldový dort s mascarpone a borůvkovým želé
Recepty, DortySuroviny
- Těsto:
- 6 vajec
- 6 PL cukru krupice
- 6 PL špaldové hladké mouky
- 1 bal. prášku do pečiva
- 2 PL kakaa
- Krém:
- 500 ml smetany ke šlehání
- 500 g mascarpone
- dle chuti cukr
- podle chuti vanilka lusk
- Želé:
- trochu borůvek
- trochu vody
- trochu cukru
- podle potřeby bramborový škrob
Postup Špaldový dort s mascarpone a borůvkovým želé
Postup přípravy receptu
-
Bílky s cukrem vyšleháme do pěny, přidáme jeden žloutek po druhém a pořádně vyšleháme. Přidáme prosáté kakao, smíchané s práškem do pečiva a moukou. Promícháme vařečkou a dáme péct do předem vyhřáté troubě. Pečeme na 180 st. asi 25 minut.
Do misky dáme mascarpone, zalijeme smetanou a přidáme tolik cukru, kolik chceme a vnitřek vanilkového lusku. Šleháme mixérem do hustého krému na středních otáčkách.
Borůvky dáme do hrnce, trošku je zalijeme vodou, aby neshořeli a necháme rozvařit. Já nechám rozvařit tak, abych měla i kousky borůvek. Pak zaliju škrobem, který jsem rozmíchala v troše vody a přiléváme pomalu, dokud hmota nezhoustne. Dostaneme takovou želatinu, kterou necháme mírně vychladnout.
Můžeme skládat - překrojené těsto, krém, želé, krém, těsto. Těsto jsem překrojila na polovinu a do krému jsem vkládala i piškoty. Už je na fantazii každého. Do chladničky dáme vychladit, nejlépe přes noc a můžeme podávat.