Sekaná po sedmitisíciosmistétřetí
Recepty, Mleté masoSuroviny
- 360 g hovězí mleté maso
- 560 g mleté maso MIX
- klobása
- 3 rohlíky
- mléko
- strouhanka
- 8 vajec
- petrželka
- červená mletá sladká paprika
- sůl
- pepř
- velká cibule
- česnek
- mletý římský kmín
- kardamon
- majoránka
- olivový olej
Postup Sekaná po sedmitisíciosmistétřetí
Postup přípravy receptu
-
V misce namočíme do trochy mléka na kostičky nakrájené rohlíky a necháme je nasáknout. Do velké mísy dáme oba balíčky mletého masa, sůl a pepř podle chuti, jednu opravdu vrchovatou lžíci a ještě trochu dobré mleté sladké papriky (používám maďarskou), rozklepneme 5 vajíček, přidáme zelenou petrželku, velkou na drobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek podle chuti – já použil 8 malých stroužků, čajovou lžičku římského kmínu, velkou špetku kardamonu, docela velkou hrst v dlaních rozemnuté sušené majoránky, vymačkané kostky rohlíků a strouhanku postupně podle potřeby. Na pořadí vcelku nezáleží. Celé to pořádně prohněteme.
Trochu jsem se z rána nudil tak jsem si směs namíchal docela brzy. Z toho vyplynulo, že před pečením jsem to vlastně nechal v míse při pokojové teplotě odležet asi tři hodiny a myslím, že to mělo pozitivní vliv na chuť výtvoru.
Mezi tím jsem si uvařil tři vejce na tvrdo. Později jsem ze směsi vytvaroval dvě šišky. Jednu jsem vyplnil vařenými vejci, druhou klobáskou, která se sama samotinká krčila v ledničce. Šišky jsem umístil v míse z varného skla, trochu podlil vodou a celé jsem to lehce pocoural olivovým olejem.
Pekl jsem horkovzdušné troubě odkryté asi ¾ hodinky při 145°C, potom další cca ¾ hodiny při 180°C. Časy jsou samozřejmě orientační. Každý nejlíp ví jak mu peče trouba. Během druhého pečení jsem to asi dvakrát přelil výpekem. Po dobu přípravy jsem pozapoměl na focení a po dopečení se na sekanou spolustrávníci vrhli tak rychle, že jsem vyfotil jen torzo. Tahle sekaná nám dost chutnala. Dělal jsem ji dnes k obědu, jsme 4 a už nemáme ani drobek.