Špaldový ořechový dort s mascarpone-tvarohovým krémem

Recepty, Dorty

Suroviny

Korpus:
7 vajec
100 g hnědého cukru Demerara
130 g špaldové mouky
90 g mletých vlašských ořechů
2 PL rumu
olej na vymazání formy
malinová marmeláda
Krém:
450 g tvarohu
500 g mascarpone
4-5 vrchovatých PL cukru moučka
šťáva z jedné limetky
Na ozdobu:
čokoládové zdobení
borůvky

Postup přípravy receptu

  1. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky.

  2. Z bílků ušleháme tuhý sníh a postupně do něj zašleháváme žloutky, cukr a mouku. Nakonec přidáme ořechy, rum a vyšleháme hladké těsto. Bude řídké.

  3. Dortovou formu vymažeme olejem a vysypeme moukou. Vlijeme dortové těsto a pečeme na cca 180 stupňů - je třeba hlídat dobu pečení podle zkušenosti s troubou. Propečenost těsta zkusíme párátkem.

  4. Upečený dortový korpus vyndáme z trouby, hned ho z formy vyklepneme a necháme vychladnout.

  5. Připravíme si krém - tvaroh rozšleháme s mascarpone, cukrem a limetkovou šťávou do husté roztíratelné konzistence.

  6. Dortový korpus rozřízneme, obě poloviny potřeme malinovou marmeládou. Na jednu polovinu natřeme krém a přiklopíme druhou polovinou - korpus, malinová marmeláda, krém, marmeláda a opět korpus.

  7. Celý dort potřeme krémem. Bok dortu můžeme posypat čokoládovým zdobením nebo mletými ořechy. Povrch dortu ozdobíme podle svého, dala jsem borůvky a čokozdobením jsem napsala nápis. Barevně by se hodily i maliny nebo jahody.

  8. Hotový dort necháme před podáváním několik hodin v ledničce.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!