Smažené ovoce v lívancovém těstě
Recepty, Sladká jídlaSuroviny
- Těsto:
- 450 ml mléka - vlažného
- cca 250 g polohrubé mouky
- 30 g droždí
- 3 lžíce rumu
- 1 vanilkový cukr
- sůl špetka
- dále dle chuti - skořice, citronová nebo pomerančová kůra...
- Dále:
- očištěné ovoce dle sezóny - švestky, slívy, jablka, hrušky...
- hladká mouka nebo polohrubá
- olej na smažení
- moučkový cukr s vanilkovým
- skořicový cukr
Postup Smažené ovoce v lívancovém těstě
Postup přípravy receptu
-
Do vlažného mléka s rumem rozdrobíme droždí, přisypeme vanilkový cukr, mouku dle hustoty těstíčka a sůl. Dle vlastní chuti dochutíme skořicí nebo čerstvě nastrouhanou kůrou. Vše řádně promícháme, těstíčko by mělo být hustější, aby z ovoce při smažení rychle neztékalo.
Na teplém místě necháme pod utěrkou těstíčko vzejít (nakynout). Během kynutí ho asi po 10 minutách ještě jednou dobře promícháme ode dna a vženeme tak do něj vzduch, který nám pomůže v kynutí těsta.
Během kynutí očistíme ovoce (oloupeme, vypeckujeme, odstraníme jádřince a pokrájíme na měsíčky, širší plátky...), které před máčením v těstě, obalíme v hladké nebo polohrubé mouce. Po vykynutí těsta kousky ovoce jeden za druhým házíme do těstíčka, které nám půlky švestek celé obalí, ihned vkládáme do rozpálené pánve s olejem a smažíme z obou stran dozlatova.
Osmažené ovoce v těstíčku odkládáme na ubrousek, odsát přebytečný tuk a poté podáváme.
Podáváme posypané moučkovým nebo skořicovým cukrem, kopečkem zakysané smetany nebo šlehačky... Vše dle vlastní chuti.
Pokud nechceme čekat na nakynutí těsta, můžeme místo droždí použít do těsta prášek do pečiva. Dobré to je také, ale kdo rád chuť kynutých lívanců jako od babičky, rád chvilku počká:-)
Milovníci máku nebo ořechů, můžou pro obměnu, přimíchat přímo do těsta pár lžiček.