Slezské bramborové válečky s povidlovou omáčkou
Recepty, Sladká jídlaSuroviny
- 700 g syrových brambor
- 250 g hl.mouky
- sůl
- --
- 200 g povidel
- 40 g máslo
- 30 g hl. mouky
- 750 ml vody
- 1 citron
- 2 lžíce rumu
- špetka skořice
- strouhaný perník
Postup Slezské bramborové válečky s povidlovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Oloupané brambory nastrouháme na jemno, Vymačkáme z nich vodu a necháme ji odstát. Do brambor přidáme mouku, sůl a škrob, který nám zůstal po slití vody.
Vypracujeme těsto. Uděláme váleček a rozdělíme ho na stejné kousky. Z každého kousku uděláme váleček. Vhazujeme do vroucí osolené vody. Občas promícháme. Po vyplavání jsou válečky uvařené.
Z másla a mouky uděláme jíšku, přidáme povidla a po zamíchání horkou vodu. Přidáme kůru z citronu, rum, skořici a trošku perníku. Povaříme 15 minut a občas mícháme. Nakonec dochutíme cukrem a podle chuti špetku soli a šťávu z citronu.
Na talíři šišky polijeme omáčkou a posypeme perníkem.