Jablečný páj - koláč

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
300 g hladké mouky
100 g másla
75 g sádla
špetka soli
Náplň:
1 kg jablek
50 g cukru krupice
1 lžička skořice
1 lžíce citronové šťávy
2 lžíce třtinového cukru
10 dkg másla
1 vejce na potření

Postup přípravy receptu

  1. Ze všech surovin na těsto vypracuji těsto které dám odpočinout do lednice. Těsto pak rozdělím na 2 poloviny.

  2. Jednu polovinu dám na vymazaný plech, propíchám vidličkou (vyválím asi tak 3 mm tloušťka) a druhou vyválenou polovinu si nechám na překrytí koláče.

  3. Náplň do koláče: Oloupaná a nastrouhaná jablka posypaná skořicí a cukrem naskládám na první polovinu a zaliji roztopeným máslem s cukrem a citronovou šťávou. (nechávám to zkaramelizovat a nakonec vmíchám citronovou šťávu).

  4. Překryji druhým plátem a ten potřu rozmíchaným vajíčkem. Pečeme na 180 °C cca 40 minut. Hotový páj necháme vychladnout a pocukrujeme moučkovým cukrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!