Jablečný páj - koláč
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 300 g hladké mouky
- 100 g másla
- 75 g sádla
- špetka soli
- Náplň:
- 1 kg jablek
- 50 g cukru krupice
- 1 lžička skořice
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce třtinového cukru
- 10 dkg másla
- 1 vejce na potření
Postup Jablečný páj - koláč
Postup přípravy receptu
-
Ze všech surovin na těsto vypracuji těsto které dám odpočinout do lednice. Těsto pak rozdělím na 2 poloviny.
Jednu polovinu dám na vymazaný plech, propíchám vidličkou (vyválím asi tak 3 mm tloušťka) a druhou vyválenou polovinu si nechám na překrytí koláče.
Náplň do koláče: Oloupaná a nastrouhaná jablka posypaná skořicí a cukrem naskládám na první polovinu a zaliji roztopeným máslem s cukrem a citronovou šťávou. (nechávám to zkaramelizovat a nakonec vmíchám citronovou šťávu).
Překryji druhým plátem a ten potřu rozmíchaným vajíčkem. Pečeme na 180 °C cca 40 minut. Hotový páj necháme vychladnout a pocukrujeme moučkovým cukrem.