Nadýchaný jablečný koláč
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 3 vejce
- 100 g cukru
- 200 ml oleje
- špetka soli
- 500 g hladké mouky
- Kvásek:
- 1 kostka droždí
- 250 ml mléka
- 1 lžíce cukru
- Jablka:
- 5-6 jablek
- 2 lžíce skořice
- 4 lžíce cukru
- Drobenka:
- 50 g hrubé mouky
- 50 g cukru
- 30 g másla
Postup Nadýchaný jablečný koláč
Postup přípravy receptu
-
Jako první připravíme kvásek. Vlažné mléko osladíme, přidáme do něj droždí a necháme na teplém místě pracovat.
Vyšleháme cukr, olej a vejce. Jakmile kvásek nabyde, přidáme ho společně s moukou a solí k vyšlehané směsi a těsto hněteme, dokud se nespojí a nepřestane se lepit. Když je takto připravené, trochu ho posypeme moukou a dáme na cca hodinu kynout.
Jablka oloupeme a nastrouháme. Přidáme skořici a dosladíme podle chuti (záleží na sladkosti jablek). Teď uděláme drobenku. V míse smícháme všechny ingredience a prsty rozdrobíme tak, aby vznikla drobivá hmota. Mezitím rozehřejeme troubu na 180°C. Když těsto nakyne, rozprostřeme ho na plech a dáme na něj jablka a drobenku. Necháme ještě asi pět minut odpočinout.
Pečeme zhruba 40 minut. Poté necháme vychladnout a můžeme porcovat.