Nadýchaný jablečný koláč

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
3 vejce
100 g cukru
200 ml oleje
špetka soli
500 g hladké mouky
Kvásek:
1 kostka droždí
250 ml mléka
1 lžíce cukru
Jablka:
5-6 jablek
2 lžíce skořice
4 lžíce cukru
Drobenka:
50 g hrubé mouky
50 g cukru
30 g másla

Postup přípravy receptu

  1. Jako první připravíme kvásek. Vlažné mléko osladíme, přidáme do něj droždí a necháme na teplém místě pracovat.

  2. Vyšleháme cukr, olej a vejce. Jakmile kvásek nabyde, přidáme ho společně s moukou a solí k vyšlehané směsi a těsto hněteme, dokud se nespojí a nepřestane se lepit. Když je takto připravené, trochu ho posypeme moukou a dáme na cca hodinu kynout.

  3. Jablka oloupeme a nastrouháme. Přidáme skořici a dosladíme podle chuti (záleží na sladkosti jablek). Teď uděláme drobenku. V míse smícháme všechny ingredience a prsty rozdrobíme tak, aby vznikla drobivá hmota. Mezitím rozehřejeme troubu na 180°C. Když těsto nakyne, rozprostřeme ho na plech a dáme na něj jablka a drobenku. Necháme ještě asi pět minut odpočinout.

  4. Pečeme zhruba 40 minut. Poté necháme vychladnout a můžeme porcovat.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!