Slaný žampionový trhanec

Recepty, Houby

Suroviny

Trhanec:
2 vejce
200 ml plnotučného nebo polotučného mléka
sůl dle chuti
100 g polohrubé mouky
dle chuti: pepř mletý, drcený kmín, paprika, sušený česnek, bylinky...
sádlo, máslo nebo olej na osmažení
Dále:
200 g čerstvých žampionů nebo klidně i hlívy, hřibů...
máslo nebo olej
100 g anglické slaniny nebo šunky...
svazek jarní cibulky nebo kus pórku
2 stroužky drceného česneku
tymián dle chuti
sůl
pepř mletý

Postup přípravy receptu

  1. Trhanec: žloutky vyšleháme se solí, přilijeme mléko, přisypeme mouku, dochutíme kořením nebo bylinkami dle chuti, dobře promícháme a necháme cca 15 minut odstát. Poté přidáme na sníh vyšlehané bílky a opatrně je vmícháme do odstáté směsi a tím ji nadlehčíme.

  2. Během odstání směsi na trhanec pokrájíme houby na plátky, které vložíme do pánve s rozpuštěným máslem společně s na nudličky pokrájenou slaninou (šunkou, uzeným tofu...), pokrájenou cibulkou nebo pórkem (i s částí zelené natě), nasekaným česnekem a lístečky tymiánu. Smažíme do povadnutí žampionů a do rozvonění. Poté přidáme pár lžic vody (4-5) zaklopíme a krátce podusíme na mírném ohni. Osolíme a opepříme dle chuti. Pánev odklopíme, odstavíme, přidáme ořech másla, který necháme volně rozpustit.

  3. Těsto po vmíchání bílků nalijeme do rozpálené pánve s troškou másla (sádla, oleje), ztlumíme plamen, zaklopíme poklicí a pomalu smažíme do zatuhnutí směsi. Dbáme na to, abychom trhanec nepřesušili, takže až bude směs kompaktní k tomu, abychom ji otočili, neváháme a otáčíme. Jde to snadno a pokud se placka rozpadne, nevadí, stejně děláme trhanec:-). Trhanec dosmažíme již bez poklice z druhé strany, odstavíme a natrháme na kusy, které rozdělíme na dva talíře.

  4. Na trhance rozdělíme žampionovou směs, posypeme zelenou natí z cibulky nebo tenkými plátky pórku. Milovníci sýrů mohou posypat sýrem dle chuti (cheddar, pecorino...).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!