Měsíčková mast z měsíčku lékařského

Recepty, Zavařeniny

Suroviny

250 g vepřového sádla
2 větší hrsti celých květů měsíčku
sítko na čaj s jemnými oky
čisté kelímky od krému

Postup přípravy receptu

  1. Květy měsíčku vložíme do menší pánve nebo kastrolu na rozehřáté sádlo a na slabém plameni necháme 3 minuty orestovat. Stáhneme z plamene a necháme do druhého dne uležet.

  2. Další den obsah pánve pouze ohřejeme a přes sítko pomocí lžíce propasírujeme (například do hrníčku).

  3. Abychom neměli v masti maličké nečistoty, ještě znova ji přes jemné síto přecedíme s pomocí trychtýře do připravených kelímků od krému.

  4. Necháme na kuchyňské lince vystydnout, uzavřeme a uložíme do lednice. Používáme například na mazání jizev, suché kůže, rozpraskaných pat a podobně.

  5. Dvě vychytávky: Když přidáme lžičku masti do polévky, získá tím krásnou barvu. Moje babička z propasírovaných květů vytvořila váleček, zabalila do igelitu a dala do mrazáku. Vždy, když dělávala vývar, tak si kousek odřízla, dala do vajíčka na luhování čaje a přidala do hrnce. Byla to náhražka šafránu, který je i v dnešní době dost drahý.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!