Slaný koláč z cukety a brynzy

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

Těsto:
280 g celozrnné hrubé špaldové mouky
140 g másla
1/4 lžičky soli
30 g pohankové lámanky (v případě, že vynecháte pohanku přidejte 8 lžic vody)
Náplň:
2-3 mladé cukety
1 cibule
1 stroužek česneku
200 g Bryndzy můžete nahradit Lučinou nebo Ricottou
100 ml Žinčice můžete nahradit podmáslím nebo kysanou smetanou
2 vejce
olej
100 ml kysané smetany
hrst sekané pažitky nebo jarní cibulky
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Z vychlazeného másla a mouky udělejte drobenku. Ideální je na to použít mixer.

  2. Do drobenky postupně přidejte namočenou pohanku, ze které jste slili přebytečnou vodu. Pokud pohanku vynecháte, přidejte vodu až vznikne pružné těsto, které dáte na půl hodiny vychladit do ledničky.

  3. Těsto vymačkáte do dortové formy, dno propícháte vidličkou.

  4. Na těsto položíte pečící papír a zatížíte fazolemi, nebo pečícími kuličkami. Pečete v troubě vyhřáté na 200 stupňů přibližně 15 minut.

  5. Cukety omyjte a nastrouhejte na tenké plátky.

  6. Cibuli nakrájejte na proužky a česnek na tenké plátky.

  7. Na oleji lehce orestujte cibuli, česnek a 2/3 plátků cukety. Nechte lehce vychladnout.

  8. Do zeleniny přimíchejte brynzu, žinčicu, a žloutky. Přidejte pažitku a dochuťte solí a pepřem. Opatrně, brynza je dost slaná. Nakonec do směsi lehce zamíchejte sníh ze dvou bílků.

  9. Z upečeného korpusu vyjměte fazole, nebo pečící kuličky a naplňte cuketovou směsí.

  10. Koláč pokryjte plátky cukety. Vraťte do trouby, ve které jste snížili teplotu na 180 stupňů. Prvních 10 min pečte koláč přikrytý alobalem, aby cukety nevysychaly.

  11. Po deseti minutách ho odkryjte a cukety potřete kysanou smetanou. Nechte zapékat dalších 15 až 20 minut.

  12. Koláč můžete podávat teplý nebo studený.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!