Srnčí krk
Recepty, Pomalý hrnecSuroviny
- 1 ks srnčího krku
- 20 dkg uzeného špeku
- 1 litr vývaru (ze srnčích kostí)
- 2 velké cibule
- 1 sáček směsi koření Divočina
- 1 palice česneku CZ
- sůl
- pepř
- vepřové sádlo
- máslo
- hladká mouka
Postup Srnčí krk
Postup přípravy receptu
-
Srnčí krk odblaníme a očistíme. Cibuli a slaninu nakrájíme na přibližně stejně velké kousky. Do větší pánve si dáme rozehřát polévkovou lžíci vepřového sádla a vložíme nakrájenou cibuli, slaninu a opečeme vše do zlatova. Jakmile je vše dokonale zlaté“.
Srnčí krk obalíme v koření a celý vložíme do pánve na opečenou cibuli se slaninou, a zprudka necháme krk zatáhnout. Jakmile se krk na celém povrchu zatáhne, tak ho přendáme do připraveného pomalého hrnce (dále jen PH) a dochutíme solí, pepřem, utřeným česnekem a zapneme na program HIGH. Připravujeme zcela do měkka cca 5 hodin.
Jakmile je maso na krku zcela měkké, tak celý krk z PH opatrně vyjmeme, a necháme tak vychladnout, aby se dalo maso obrat od obratlů. Mezitím si velmi silnou šťávu dohustíme tak, že přidáme v troše studené vody rozmíchanou lžíci hladké mouky. Vše společně ponorným mixérem rozmixujeme a následně přecedíme.
Omáčku na mírném ohni lehce provaříme asi 10-15 minut. Závěrem dochutíme oříškem másla pro lesk a zjemnění omáčky. Podáváme s houskovým knedlíkem.