Slaný karamel

Recepty, Moučníky

Suroviny

400 g cukru krupice
180 g změklého másla
200 ml smetany ke šlehání pokojové teploty
2 rovné čajové lžičky mleté mořské soli

Postup přípravy receptu

  1. Do nádoby se širším a silnějším dnem nasypeme cukr a pomalu pálíme do barvy karamelu. Od kastrolu neodcházíme, naopak neustále mícháme. Chce to trpělivost, karamel potřebuje čas. Cukr bude pomalu měnit konzistenci, z písku na drobné kamínky a nakonec na zlatavý sirup.

  2. Když je cukr rozpuštěný a karamel má žádanou zlatohnědou barvu (pozor, aby se nepřepálil, tím by zhořkl), po částech do něj začínáme metličkou zapracovávat změklé máslo. Opět to chce trpělivost, než se karamel s máslem dokonale spojí. Hlavně pozor, směs je velice horká a ve spojení s máslem a následně smetanou má tendenci bublat.

  3. Když je směs spojená, zapracujeme smetanu. Stejným způsobem jako máslo ji trpělivě vmícháváme metličkou, dokud se úplně nespojí. Vytvoří hladkou jemnou hmotu, připomínající omáčku.

  4. Nakonec zamícháme sůl. Mícháme do rozpuštění.

  5. Hotový slaný karamel nalijeme přes sítko do uzavíratelných sklenic a po vychladnutí uskladníme v lednici.

  6. Prý vydrží v chladu až rok, pokud tedy odoláte tomu pokušení.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!