Králík na pomerančích se sladkou mrkví
Recepty, Jiné masoSuroviny
- Na králíka:
- 1 králík vcelku
- 2 pomeranče
- kůra z 1 citronu a šťáva z ½ citronu
- sůl
- pepř
- hrst pórku
- 3 snítky rozmarýnu
- hrst šalvěje
- hrst oregana
- 2 lžíce olivového oleje
- Na mrkev:
- 4 velké mrkve
- sůl
- 1 lžíce medu
- 1 velká lžíce másla
- Na omáčku:
- 1 pomeranč
- šťáva z ½ citronu
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- špetka kurkumy pro barvu
- vzniklý výpek od králíka
Postup Králík na pomerančích se sladkou mrkví
Postup přípravy receptu
-
Králíka jsem omyla, osušila a přendala do zapékací mísy. V misce jsem smíchala kůru ze 2 pomerančů a 1 citronu. Ke kůře jsem přidala šťávu z obou pomerančů, šťávu z ½ citronu, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, najemno nakrájené oregano a šalvěj. Vše jsem pořádně promíchala a přelila tím připraveného králíka.
Králíka jsem ještě trochu podlila vodou, překryla alobalem a pekla zakrytého zhruba půl hodinky při 180°C. Potom jsem ho odkryla a pekla dalších 45 minut. Ale, to záleží na velikosti vašeho králíka. (Musíte zkoušet vidličkou, jestli jde maso od kosti.)
Během pečení jsem králíka několikrát podlévala vodou a na posledních 15 minut jsem k němu přidala rozmarýn a na proužky nakrájený pórek.
Mrkev: Mrkev jsem očistila a nakrájela na menší kousky. Potom jsem ji povařila v osolené vodě do měkka. Po uvaření jsem ji přendala do pánve společně s máslem a medem. Nechala jsem med a máslo rozpustit a obalila v nich uvařenou mrkev.
Omáčka: Výpek, který mi zůstal pod králíkem, jsem přes sítko přelila do rendlíku. K němu jsem přidala špetku kurkumy, šťávu z jednoho pomeranče a ½ citronu. Omáčku jsem přivedla k varu, lehce osolila a zahustila kukuřičným škrobem. Pořádně jsem rozmíchala hrudky, minutu povařila a odstavila.
Do talíře jsem nejdříve nalila trochu omáčky, na ní naskládala mrkev, králíka a jako poslední pečený pórek.