Králík na pomerančích se sladkou mrkví

Recepty, Jiné maso

Suroviny

Na králíka:
1 králík vcelku
2 pomeranče
kůra z 1 citronu a šťáva z ½ citronu
sůl
pepř
hrst pórku
3 snítky rozmarýnu
hrst šalvěje
hrst oregana
2 lžíce olivového oleje
Na mrkev:
4 velké mrkve
sůl
1 lžíce medu
1 velká lžíce másla
Na omáčku:
1 pomeranč
šťáva z ½ citronu
1 lžíce kukuřičného škrobu
špetka kurkumy pro barvu
vzniklý výpek od králíka

Postup přípravy receptu

  1. Králíka jsem omyla, osušila a přendala do zapékací mísy. V misce jsem smíchala kůru ze 2 pomerančů a 1 citronu. Ke kůře jsem přidala šťávu z obou pomerančů, šťávu z ½ citronu, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, najemno nakrájené oregano a šalvěj. Vše jsem pořádně promíchala a přelila tím připraveného králíka.

  2. Králíka jsem ještě trochu podlila vodou, překryla alobalem a pekla zakrytého zhruba půl hodinky při 180°C. Potom jsem ho odkryla a pekla dalších 45 minut. Ale, to záleží na velikosti vašeho králíka. (Musíte zkoušet vidličkou, jestli jde maso od kosti.)

  3. Během pečení jsem králíka několikrát podlévala vodou a na posledních 15 minut jsem k němu přidala rozmarýn a na proužky nakrájený pórek.

  4. Mrkev: Mrkev jsem očistila a nakrájela na menší kousky. Potom jsem ji povařila v osolené vodě do měkka. Po uvaření jsem ji přendala do pánve společně s máslem a medem. Nechala jsem med a máslo rozpustit a obalila v nich uvařenou mrkev.

  5. Omáčka: Výpek, který mi zůstal pod králíkem, jsem přes sítko přelila do rendlíku. K němu jsem přidala špetku kurkumy, šťávu z jednoho pomeranče a ½ citronu. Omáčku jsem přivedla k varu, lehce osolila a zahustila kukuřičným škrobem. Pořádně jsem rozmíchala hrudky, minutu povařila a odstavila.

  6. Do talíře jsem nejdříve nalila trochu omáčky, na ní naskládala mrkev, králíka a jako poslední pečený pórek.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!