Zeleninová polévka s drožďovou zavářkou

Recepty, Polévky

Suroviny

Polévka:
50 g pórku
50 g mrkve
50 g řapíkatého celeru
česnek - dle chuti
30 g másla
1 lžička oleje
cca 1 l vývaru - dle požadované hustoty polévky
sůl
pepř mletý
Zavářka:
1 lžíce másla
1-2 stroužky česneku
1 vejce velké (nebo dvě malá)
kostka droždí 42 gramů
sůl
pepř mletý

Postup přípravy receptu

  1. Na másle s olejem osmažíme na kolečka pokrájený pórek, hrubě nastrouhanou mrkev a na plátky pokrájený řapíkatý celer. Přidat pro obměnu můžeme i kousek květáku či brokolice, trochu hub nebo bramboru na kostičky pokrájenou. Ke konci smažení do částečného změknutí zeleniny přihodíme rozvonět i rozmačkaný česnek, pak zeleninu zalijeme vývarem a vaříme do změknutí zeleniny.

  2. Mezitím připravíme zavářku, kterou můžeme udělat i na malé cibuli místo na nasekaném větším stroužku česneku, ale to záleží pouze na naší chuti. Na rozpuštěném másle necháme zesklovatět nasekaný česnek nebo drobně pokrájenou cibuli. Přidáme jedno rozdrobené droždí, které necháme zvolna rozpustit a osmažit. Pak přidáme vejce, které osolíme a opepříme a za stálého míchání necháme srazit.

  3. Když máme zeleninu v polévce uvařenou, přidáme do polévky zavářku a promícháme. Na talířích můžeme polévku dozdobit nasekanou petrželovou natí nebo mladými lístky řapíkatého celeru či pažitkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!