Pohankový koláč s hruškami a jablky
Recepty, MoučníkySuroviny
- Na formu o velikosti 26 cm:
- 100 g hladké pohankové mouky
- 100 g hladké mouky
- 100 g másla
- 70 g třtinového cukru
- 1 malé vejce
- špetka soli
- špetka muškátového oříšku
- 5 hřebíčků
- Na náplň:
- 250 g tvarohu
- 5 lžic třtinového cukru (pokud máte rádi sladší koláče, klidně dejte víc)
- 2 velká jablka
- 2 velké hrušky
- citronová šťáva
Postup Pohankový koláč s hruškami a jablky
Postup přípravy receptu
-
Začala jsem těstem. V míse jsem smíchala obě dvě mouky, cukr, muškátový oříšek, nadrcené hřebíčky a špetku soli. Do mouky jsem udělala důlek a přidala na kousky nakrájené máslo a vejce. Vše jsem v misce důkladně promíchala, a až potom jsem těsto zadělala na vále.
Vzniklé pevné těsto jsem nechala půl hodiny odležet v lednici. Mezitím jsem na tenké plátky nakrájela jablka a hrušky a aby nezhnědly, tak jsem je pokapala citronovou šťávou. Tvaroh jsem smíchala se třemi lžícemi cukru.
Po půl hodině jsem těsto vyndala z lednice a nechala trochu povolit (cca 5-10 minut) Potom jsem ho pomocí válečku vyválela a přendala do vymazané formy.
Na těsto jsem jako první natřela tvaroh a jako další naskládala na střídačku jablka a hrušky. Nakonec jsem ovoce z vrchu posypala dvěma lžícemi třtinového cukru.
Koláč jsem pekla v troubě při 200 °C (v horkovzduchu na 180°C) 45 minut.