Pohankový koláč s hruškami a jablky

Recepty, Moučníky

Suroviny

Na formu o velikosti 26 cm:
100 g hladké pohankové mouky
100 g hladké mouky
100 g másla
70 g třtinového cukru
1 malé vejce
špetka soli
špetka muškátového oříšku
5 hřebíčků
Na náplň:
250 g tvarohu
5 lžic třtinového cukru (pokud máte rádi sladší koláče, klidně dejte víc)
2 velká jablka
2 velké hrušky
citronová šťáva

Postup přípravy receptu

  1. Začala jsem těstem. V míse jsem smíchala obě dvě mouky, cukr, muškátový oříšek, nadrcené hřebíčky a špetku soli. Do mouky jsem udělala důlek a přidala na kousky nakrájené máslo a vejce. Vše jsem v misce důkladně promíchala, a až potom jsem těsto zadělala na vále.

  2. Vzniklé pevné těsto jsem nechala půl hodiny odležet v lednici. Mezitím jsem na tenké plátky nakrájela jablka a hrušky a aby nezhnědly, tak jsem je pokapala citronovou šťávou. Tvaroh jsem smíchala se třemi lžícemi cukru.

  3. Po půl hodině jsem těsto vyndala z lednice a nechala trochu povolit (cca 5-10 minut) Potom jsem ho pomocí válečku vyválela a přendala do vymazané formy.

  4. Na těsto jsem jako první natřela tvaroh a jako další naskládala na střídačku jablka a hrušky. Nakonec jsem ovoce z vrchu posypala dvěma lžícemi třtinového cukru.

  5. Koláč jsem pekla v troubě při 200 °C (v horkovzduchu na 180°C) 45 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!