Slaný cuketový koláč / žemlovka
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 3 starší housky nebo rohlíky, cca 150 gramů
- 450-500 g mladé neloupané cukety
- 2-3 stroužky česneku
- 1 hrst krájené červené papriky nebo mrkve pro barvu
- 100-150 g uzeného masa nebo libovější slaniny
- 2 vejce
- sůl
- pepř mletý
- muškátový květ
Postup Slaný cuketový koláč / žemlovka
Postup přípravy receptu
-
Starší pečivo pokrájíme na kostičky a dáme do mísy. Na pečivo nastrouháme na hrubém struhadle cuketu, osolíme, opepříme, přidáme špetku muškátového květu, drobně pokrájenou papriku nebo mrkev, slaninu či uzené maso, nastrouhaný česnek, vejce a dobře promícháme.
Podle vodnatosti cukety můžeme po rozmíchání přidat ještě trochu pokrájeného pečiva nebo strouhanky. Směs urovnáme do dortové nebo koláčové formy cca 22 cm, vyložené pečícím papírem a vložíme na cca 25 minut do trouby předehřáté na 200 stupňů. Pečeme dozlatova.
Pokud chceme, suroviny navýšíme na 6 housek..., 4 žloutky vmícháme s cuketou a ostatními surovinami do pokrájeného pečiva a z bílků vyšleháme sníh, který vmícháme do směsi až nakonec. Žemlovku pečeme dozlatova v pekáčku, který vymažeme sádlem a vysypeme strouhankou.
Podáváme za tepla i za studena, třeba jako rychlé pohoštění k pivu, případně samostatně ke svačince nebo k obědu s bramborovou kaší či zeleninovým salátem. Vše dle vlastní chuti.