Slaný celozrnný koláč s pórkem a šunkou
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Těsto:
- 300 g celozrnné pšeničné mouky (ideální je špaldová)
- 20 g čerstvého droždí
- špetička cukru
- 150-200 ml vody (podle použité mouky)
- špetka soli
- lžíce oleje.
- Náplň:
- 250-300 g šunky
- 1 pórek nebo 3-4 jarní cibulky
- 1 -2 balení minimozzarell
- 2 vejce
- bazalka
- sůl.
Postup Slaný celozrnný koláč s pórkem a šunkou
Postup přípravy receptu
-
Do mouky uděláme důlek, nadrobíme droždí, maličko cukru a zalijeme vlažnou vodou. Necháme vzejít, pak přidáme olej a sůl a vypracujeme vláčné těsto (pomohla mi pekárna), které necháme vykynout. 2/3 těsta rozválíme na ovál, položíme na plech vyložený papírem na pečení. Z 1/3 vyválíme menší ovál jako hlavu a přiložíme, nožem upravíme tvar. Z odkrojků vyválíme ruličku a vytvoříme okolek, roh, oko, ocásek a pod.
Vejce rozkvedláme se solí a nalijeme na těsto. Omytý pórek nakrájíme na kolečka, plátky šunky stočíme do ruliček a nakrájíme, malinké mozzarellky přepůlíme. Vše střídavě vyskládáme na těsto. Posypeme lehce bazalkou, dozdobíme připravenými odkrojky těsta a pečeme v troubě vyhřáté na 180°C dorůžova.