Slaný celozrnný koláč s pórkem a šunkou

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Těsto:
300 g celozrnné pšeničné mouky (ideální je špaldová)
20 g čerstvého droždí
špetička cukru
150-200 ml vody (podle použité mouky)
špetka soli
lžíce oleje.
Náplň:
250-300 g šunky
1 pórek nebo 3-4 jarní cibulky
1 -2 balení minimozzarell
2 vejce
bazalka
sůl.

Postup přípravy receptu

  1. Do mouky uděláme důlek, nadrobíme droždí, maličko cukru a zalijeme vlažnou vodou. Necháme vzejít, pak přidáme olej a sůl a vypracujeme vláčné těsto (pomohla mi pekárna), které necháme vykynout. 2/3 těsta rozválíme na ovál, položíme na plech vyložený papírem na pečení. Z 1/3 vyválíme menší ovál jako hlavu a přiložíme, nožem upravíme tvar. Z odkrojků vyválíme ruličku a vytvoříme okolek, roh, oko, ocásek a pod.

  2. Vejce rozkvedláme se solí a nalijeme na těsto. Omytý pórek nakrájíme na kolečka, plátky šunky stočíme do ruliček a nakrájíme, malinké mozzarellky přepůlíme. Vše střídavě vyskládáme na těsto. Posypeme lehce bazalkou, dozdobíme připravenými odkrojky těsta a pečeme v troubě vyhřáté na 180°C dorůžova.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!