Rolovaný dortík
Recepty, DortySuroviny
- Na piškot:
- 6 vajec
- 6 lžic krupicového cukru
- 6 lžic hladké mouky
- 2 lžíce oleje
- 1 kypřící prášek do pečiva
- Na krém:
- 500 g mascarpone
- 2 lžíce moučkového cukru
- 250 g jahod
- 250 ml 40% šlehačky nebo Rama cremefine
Postup Rolovaný dortík
Postup přípravy receptu
-
Žloutky spolu s cukrem vyšleháme do husté, bílé pěny. Postupně přilijeme olej a znova šleháme. Mouku s kypřícím práškem 2 x prosejeme. Z bílků a špetičky soli vyšleháme pevný sníh, do kterého pak vmícháme žloutkovou hmotu a následně stěrkou i mouku s práškem do pečiva.
Na nízký plech narovnáme pečicí papír, na který pak naneseme stěrkou těsto. Vložíme do trouby předehřáté na 180°C (horní + spodní ohřev) a pečeme dorůžova.
Těsto nám musí pod prsty pružit a po krajích se lehce odlepuje od papíru. To trvá cca 15 minut. Upečený plát těsta zlehka poprášíme moučkovým cukrem a překlopíme na čistou utěrku.
Pečící papír opatrně stáhneme a upečený plát svineme i s utěrkou do rolády. Necháme při pokojové teplotě vychladnout.
Mezitím, co nám roláda chladne, si připravíme krém. Mascarpone smícháme s cukrem. Šlehačku vyšleháme do tuha. Obě hmoty spolu prošleháme.
Jahody omyjeme, necháme okapat a překrájíme na menší kousky. Pár si jich můžeme nechat na finální zdobení. Jednu třetinu krému si dáme stranou a do té zbývající, větší části vmícháme pokrájené jahody.
Až je roláda chladná, ta ji opatrně rozvineme z utěrky a podélně rozkrojíme na tři stejné částí. Každou část pomažeme jahodovým krémem. Jeden pruh z těch tří srolujeme do rolády. Začneme samozřejmě z té kratší strany.
Tuto pidiroládku přemístíme na talíř (viz foto) uchopíme další, již pomazaný pruh těsta a připlácneme do po obvodu rolády. Stejně naložíme i s posledním pruhem.
Celý dortík potřeme krémem, který jsme si odložili stranou. Necháme minimálně 2 hodiny vychladit. Dozdobíme jahodami a můžeme podávat.