Domácí klihový sýr podle mojí babičky

Recepty, Sýry

Suroviny

2 l mléka
sůl
kmín
sladká paprika
pepř
cca 0,5 dl piva
(aby byl tvaroh vlhký)

Postup přípravy receptu

  1. Čerstvé mléko z mlékomatu nebo od farmáře nalijeme do kastrolu nebo do plastové nádoby a necháme na teplém místě asi dva dny zkysnout. Zkyslé mléko, pokud je v plastu, přelijeme do kastrolu a zahřejeme na 50-60 °C. Přecedíme přes plátýnko, necháme vykapat syrovátku. Dámy nechají vychladit a použijí jako nápoj, aby byly šlank.

  2. Vzniklý tvaroh přendáme do misky a přidáme ostatní suroviny, v množství podle vlastního uvážení, soli trošku více. Tvaroh musí mít opravdu slanou chuť. Kdo má rád, přidá feferonku nebo čili. To lze přidat i do hotového sýru. Babička přetáhla plátýnko s gumičkou, speciálně k tomu účelu ušité. A proč? Aby tam nelezly mouchy. Já přetáhl perforovanou folií. Každý den promícháme. Necháme dva, možná tři dny na teplém místě, dokud nezesýrovatí, jo, jo, bude cítit. Čím déle, tím lépe, bude chutnější i voňavější. Chlebík k tomu nemá chybu. Gurmán dá na vršek ještě cibulku.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!