Linecké - původní recept

Recepty, Cukroví

Suroviny

250 g másla (změklého)
125 g moučkového cukru
1 vejce (velikosti L)
250 g lískových oříšků (strouhaných nebo mandlí - když dáte loupané mandle, bude těsto světlé)
380 g hladké mouky
1 lžička mleté skořice
špetka mleté vanilky
trošku hřebíčku (mletého)
na slepení:
rybízová marmeláda (nebo malinová)

Postup přípravy receptu

  1. Máslo, vejce, cukr a koření utřeme dohladka, přidáme oříšky a mouku, vypracujeme těsto. Těsto můžeme nechat uležet nebo hned po částech rozválíme mezi dvěma fóliemi, vykrájíme tvary a polovině z nich vykrojíme otvory.

  2. Tradičně se vykrajují 3 kulaté otvory situované do trojúhelníku, které symbolizují obličej. U menších tvarů se většinou vykrajuje jeden otvor uprostřed.

  3. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 7-9 minut. Po zchladnutí slepíme rozehřátým džemem (dala jsem malinový) a pocukrujeme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!