Linecké - původní recept
Recepty, CukrovíSuroviny
- 250 g másla (změklého)
- 125 g moučkového cukru
- 1 vejce (velikosti L)
- 250 g lískových oříšků (strouhaných nebo mandlí - když dáte loupané mandle, bude těsto světlé)
- 380 g hladké mouky
- 1 lžička mleté skořice
- špetka mleté vanilky
- trošku hřebíčku (mletého)
- na slepení:
- rybízová marmeláda (nebo malinová)
Postup Linecké - původní recept
Postup přípravy receptu
-
Máslo, vejce, cukr a koření utřeme dohladka, přidáme oříšky a mouku, vypracujeme těsto. Těsto můžeme nechat uležet nebo hned po částech rozválíme mezi dvěma fóliemi, vykrájíme tvary a polovině z nich vykrojíme otvory.
Tradičně se vykrajují 3 kulaté otvory situované do trojúhelníku, které symbolizují obličej. U menších tvarů se většinou vykrajuje jeden otvor uprostřed.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 7-9 minut. Po zchladnutí slepíme rozehřátým džemem (dala jsem malinový) a pocukrujeme.