Linecké od Lonských
Recepty, CukrovíSuroviny
- 52 dkg hladké mouky
- (nebo 31 nebo 42 nebo 83 dkg) přepočítané množství
- 35 dkg másla (21 28 54)
- 17 dkg cukru moučka (10 14 27)
- 2-3 žloutky (1-2 2 3-4)
- 2 vanilkové cukry (1 1 3)
- z 1/2 citronu kůra (1/2 3/4 1)
Postup Linecké od Lonských
Postup přípravy receptu
-
Vyšleháme suroviny kromě mouky, až se všechno pěkně spojí, přidáme mouku a ručně zpracujeme. Těsto musí být vláčné, dobře zpracované. Necháme v chladu uležet přes noc, nebo alespoň 6 hodin.
Rozehřejeme troubu na 180°C. Na plechy dáme pečící papír, vál lehce posypeme moukou, aby se těsto nepřilepilo. Těsto po částech rozválíme na stejnou sílu, cca 4 mm, vykrajujeme tvary tak, aby šly do páru a pokládáme kousek od sebe na plech. Než se trouba vyhřeje, připravíme tolik plechů, kolik stačíme, abych je pak jen vyndali a další hned zasunuli. Mezitím stále vykrajujeme, občas mrkneme do trouby, aby se cukroví nespálilo. Jakmile začnou růžovět okraje u prvních kousků, vyndáme z trouby. Ono cukroví ještě dojde, ale už nezhnědne.
Z plechu sundáváme, až cukroví trochu vychladne, abychom si nespálili prsty. Plníme dobrou marmeládou, trochu pikantní a můžeme ji zředit několika kapkami rumu. Marmeládou linecké hned změkne, takže se může klidně péct pár dní před Vánoci.