Linecké od Lonských

Recepty, Cukroví

Suroviny

52 dkg hladké mouky
(nebo 31 nebo 42 nebo 83 dkg) přepočítané množství
35 dkg másla (21 28 54)
17 dkg cukru moučka (10 14 27)
2-3 žloutky (1-2 2 3-4)
2 vanilkové cukry (1 1 3)
z 1/2 citronu kůra (1/2 3/4 1)

Postup přípravy receptu

  1. Vyšleháme suroviny kromě mouky, až se všechno pěkně spojí, přidáme mouku a ručně zpracujeme. Těsto musí být vláčné, dobře zpracované. Necháme v chladu uležet přes noc, nebo alespoň 6 hodin.

  2. Rozehřejeme troubu na 180°C. Na plechy dáme pečící papír, vál lehce posypeme moukou, aby se těsto nepřilepilo. Těsto po částech rozválíme na stejnou sílu, cca 4 mm, vykrajujeme tvary tak, aby šly do páru a pokládáme kousek od sebe na plech. Než se trouba vyhřeje, připravíme tolik plechů, kolik stačíme, abych je pak jen vyndali a další hned zasunuli. Mezitím stále vykrajujeme, občas mrkneme do trouby, aby se cukroví nespálilo. Jakmile začnou růžovět okraje u prvních kousků, vyndáme z trouby. Ono cukroví ještě dojde, ale už nezhnědne.

  3. Z plechu sundáváme, až cukroví trochu vychladne, abychom si nespálili prsty. Plníme dobrou marmeládou, trochu pikantní a můžeme ji zředit několika kapkami rumu. Marmeládou linecké hned změkne, takže se může klidně péct pár dní před Vánoci.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!