Rolovaný makový chlebíček

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto (chlebíčková forma dlouhá 24 cm):
150 ml mléka
20 g droždí
50 g krupicového cukru
1 PL cukru na kvásek
320 g hladké mouky
30 g másla + na vymazání formy a pomazání těsta
2 žloutky
špetka soli
Maková náplň:
120 g mletého máku (doporučuji umlít si mák doma, čerstvý chutná mnohem lépe)
40 g cukru
300 ml mléka
50 ml rumu
1/2 čajové lžička skořice
100 g povidel
30 g hořké čokolády

Postup přípravy receptu

  1. Mléko ohřejte, aby bylo teplé, ale aby nebylo horké.

  2. Droždí nadrobte do misky a smíchejte se lžící cukru. Když droždí povolí, přilijte asi ½ mléka a lžíci mouky, rozmíchejte. Misku přikryjte a nechte vzejít kvásek (bude to trvat asi 15 minut).

  3. Ve zbytku mléka rozehřejte na kostičky pokrájené máslo.

  4. V míse promíchejte mouku, cukr a špetku soli. Přidejte žloutky, mléko s máslem a vzešlý kvásek. Vypracujte pružné těsto. Vložte do mísy, přikryjte utěrkou a dejte na ¾ hodiny kynout na teplném místě.

  5. Do kastrůlku nasypte mák a cukr, přilijte mléko a rum, přidejte skořici a za občasného míchání vařte 10-15 minut do zhoustnutí. Náplň stáhněte z plotny ve chvíli, kdy se trhá“.

  6. Do makové směsi přimíchejte povidla a čokoládu. Nechte zchladnout.

  7. Rozehřejte troubu na 175 °C. Formu pečlivě vymažte máslem.

  8. Těsto prohněťte a vyválejte na plát 24x30 cm. Kratší strana nesmí být širší než forma.

  9. Plát potřete náplní, z jedné stran nechte pruh nenamazaný. Srolujte (začněte od namazané strany). Opatrně přendejte roládu do formy. Místo, kde je spoj, půjde na dno formy jako první.

  10. Povrch pomažte změklým nebo rozpuštěným máslem. Vložte do trouby a pečte 45 – 50 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!