Bramborový rolovaný knedlík s omáčkou z rukoly a pečeným masem
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 1 kg masa (může být kýta nebo plec)
- 3 stroužky česneku
- pepř
- sůl
- olivový olej
- kmín
- 1 kapie
- 1 menší cuketa
- 2 cibule
- 100 ml vody
- Knedlík:
- 1 balení bramborového těsta
- 1 balení rukoly (hrst si necháme na omáčku)
- 8 plátků šunky
- 100 g ricotty
- Omáčka:
- 1 šlehačka
- 1 l mléka
- ½ másla (125 g)
- 100 g hladké mouky (plus-mínus)
- hrst rukoly
- bílý pepř
- sůl
- ocet a cukr na dochucení
- Pár lístků rukoly a kousek šunky si můžeme nechat na ozdobu.
Postup Bramborový rolovaný knedlík s omáčkou z rukoly a pečeným masem
Postup přípravy receptu
-
Kapii zbavíme semínek a nakrájíme na plátky. Cuketu oloupeme, podélně překrojíme a nakrájíme na půlkolečka. Cibuli a česnek na kolečka.
Maso osolíme, opepříme, posypeme kmínem a přendáme do pekáče s olivovým olejem. Přidáme nakrájenou kapii, cuketu, česnek, podlijeme vodou, přikryjeme alobalem a dáme péct. Prvních 20 minut na 250 °C, pak ztlumíme na 110 a pečeme pomalu 2-3 hodiny (někdy i déle, záleží na mase). Když je skoro měkké, sundáme alobal, teplotu zvýšíme a dopečeme do zlatova.
Z hladké mouky a másla uděláme světlou jíšku, přidáme šlehačku, mléko a necháme tak 20 minut provařit. Je-li moc hustá, přidáme ještě mléko. Nakonec ochutíme octem, cukrem, přidáme nasekanou rukolu a ještě krátce vaříme.
Bramborové těsto připravíme dle návodu na obale, rozválíme, poklademe šunkou, rukolou (nekrájenou), slabou vrstvou osolené ricotty a srolujeme pomocí potravinářské folie, opatrně vidličkou na několika místech propíchneme a dáme vařit. Vaříme opět dle návodu na obale.