Přírodní vepřová kýta s kedlubnovým zelím a bramborovými knedlíky
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 2 plátky vepřové kýty
- 1/2 menší cibule
- 50 g uzené slaniny
- sůl
- pepř
- Na kedlubnové zelí:
- 2 kedlubny i s lístky
- 1 středněvelký brambor
- sůl
- 2 lžičky octu
- 2 lžičky cukru
- nebo 1/2 lžičky umělého sladidla
- Na bramborobé knedlíky:
- 200 g uvařených brambor
- jedno vajíčko
- cca 150 g dětské krupice
- sůl
Postup Přírodní vepřová kýta s kedlubnovým zelím a bramborovými knedlíky
Postup přípravy receptu
-
Kýtu si mírně naklepeme, nařízneme kraje, aby se nám nekroutila, osolíme, opepříme, obalíme v hladké mouce a dáme zprudka opéct na slaninovo-cubulový základ. Podlejeme trochou vody a dusíme doměkka. Kdo může použít tlakový hrnec, je hotovo za cca 12 min. Štávu netřeba zahušťovat.
Kedlubny si oloupeme a nastrouháme na hrubší nudličky a přidáme několik nadrobno nakrájených kedlubnových listů.
Osolíme, okmínujeme, zalejeme malým množstvím vody a vaříme cca 20 min.
Po 20 minutách zahustíme zelí syrovým bramborem, ochutíme octem a cukrem podle chuti a provařme ještě asi 5 min.
Braborové knedlíky: Každý má určitě svůj recept, já jsem je udělala takto: cca 200g uvařených a vychlazených brambor jsem pomačkala, přidala jedno vajíčko a asi 150g krupičky, sůl. Může se použít i hrubá mouka, nebo když nemáte, klidně i polohrubá. Z této směsi jsem vypracvala tuhší těsto, ze kterého jsem prozměnu dělala kuličky cca jako pinpongové míčky a vařila v osolené vodě cca 10 min.