Pórkový tarte tatin
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- 2 pórky
- 1/2 většího jablka
- 1 cm másla
- sůl
- pepř
- sušený česnek
- balsamico krém
- 2 lžíce zakysané smetany
- 125 g mozzarelly
- chlazené listové těsto
- parmezán
Postup Pórkový tarte tatin
Postup přípravy receptu
-
Očistěný pórek pokrájíme na třícentimetrové špalíčky a nastojato urovnáme do formy, ve které jsme nechali rozpustit máslo. Mezi kousky pórku nepravidelně vsuneme i plátky neloupaného jablka. Posolíme, popepříme, trošku posypeme sušeným česnekem a přikryté alobalem dáme do trouby - pečeme asi 30 minut na 160 st. - do změknutí pórku.
Necháme vychladnout, ještě podle chuti dokořeníme, zakápneme balsamicem, lžičkou rozetřeme trošku zakysané smetany a postrouháme mozzarellou. Připravený koláč zakryjeme plátem chlazeného listového těsta, které zasuneme kolem okrajů formy dovnitř a přimáčkneme.
Vidličkou propícháme na pár místech vrch koláče a pečeme v troubě předehřáté na 200 st. asi 15 minut. Částečně zchladlý koláč pomocí talíře obrátíme a posypeme strouhaným parmezánem.