Polévka z čerstvého zelíčka

Recepty, Polévky

Suroviny

1/2 větší hlávky zelí
4 větší brambory
1 menší cibule
2 hrsti uvařené rýže
3 vajíčka natvrdo uvařená
1 malý rajčatový protlak
150 ml smetany sladké (může být i zakysaná)
4 bobkové listy
5 kuliček nového koření
1 lžička kmínu
1/2 zeleninového vývaru
1/2 hovězího vývaru (masoxu)
cukr
citronová šťáva (nebo ocet)
hladká mouka
sůl
může být a nemusí:
klobása
česnek
petrželka...

Postup přípravy receptu

  1. Do hrnce s vodou dáme nakrouhané zelí, nakrájenou cibuli, nakrájené brambory na kostičky a vaříme.

  2. Vedle si uvaříme rýži, pokud nemáme nějakou zbylou od jídla a také vejce natvrdo.

  3. K vařící se polévce dáme veškeré koření, vývary, rajský protlak, ocet, cukr, sůl tak, aby chutě byly vyvážené jak je máme rádi.

  4. Do smetany dáme hladkou mouku, tu rozšleháme, vlijeme do polévky zahustit a ještě chvíli vaříme, po uvaření dáme nasekaná vajíčka, nebo dáme do každého talíře půlku vajíčka.

  5. Kdo chce, přidá česnek a klobásku na kolečka (já jsem tentokrát nedávala) a zelenou petržel.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!