Tvaroho makový dortořez
Recepty, MoučníkySuroviny
- Na těsto:
- 25 dkg polohrubé mouky
- 15 dkg změklého másla
- 2 žloutky
- 6 dkg moučkového cukru
- 2 polévkové lžíce vanilkového cukru (asi dva sáčky, já používám domácí)
- 1/2 čajové lžičky kypřícího prášku
- Maková nádivka:
- 20 dkg mletého máku
- 6 dkg moučkového cukru
- 5 dkg rozpuštěného másla
- 2 polévkové lžíce citronové šťávy z citronu
- 4 polévkové lžíce povidel nebo oblíbené marmelády
- 1 čajová lžička skořice
- 1 hrst namočených rozinek
- Tvarohová nádivka:
- 1 kostka tvarohu (250 g)
- 1 kysaná smetana
- 6 dkg moučkového cukru
- 2 vejce
- 2 bílky (zbytek po vejcích do těsta)
- 2 polévkové lžíce hrubé mouky
- pár kapek rumové tresti
- Na potření:
- 1 polévková lžíce medu rozehřátého v mikrovlnce
Postup Tvaroho makový dortořez
Postup přípravy receptu
-
Z prvních ingredincí vypracujeme na vále, nebo silikonu těsto. Oddělíme menší třetinu na dozdobení vršku. Těsto rozprostřeme do olejem vymazané klasické dortové formy tak, aby těsto utvořilo aspoň 2-3cm rantl. Na makovou nádivku smícháme všechny ingredience a necháme chvilku odstát a pak rozetřeme na těsto. Na tvarohovou vymícháme tvaroh, smetanu, cukr, žloutky, mouku a tresť. Ze 4 bílků ušleháme tuhý sníh a lehce jej vmícháme do tvarohové směsi.Vznikne nadýchaná hmota. Nalijeme do formy na mák a uhladíme. Ze zbytku těsta pomocí nějakého vykrajovátka (kolečko, srdíčko,lístečky.. prostě jaké máte k dispozici) vykrojíme tvary a poklademe jej zdobně na vrch tvarohové směsi. Pečeme 30 min na cca 160°C. Potom potřeme zapečený vršek rozehřátým medem (použijeme všechen,přetřeme i několikrát, dá to pak nádherně zlalatvou barvu) a pečeme ještě asi 30min. Při pečení hmota vyskočí do výšky, ale potom poklesne, tak se nelekněte.