Pečené fazole s tuřínem

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

1 cibule
4 stroužky česneku
1 paprika čerstvá pálivá
1 velká mrkev
250 g tuřín
400 g plechovka hnědých fazolí
200 g rajčata krájená sterilovaná
150 ml barbecue omáčka
1 cl pálivá mletá paprika nebo sušené chilli vločky
1 cl koriandr
sušený tymián
sůl
rohlík
strouhaný sýr
3 PL olej
1 lžíce másla + máslo na vymazání pekacku

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli, česnek, tuřín a mrkev očistíme. Na oleji orestujeme nasekanou cibuli a česnek. Mrkev a papričky nakrájíme na kolečka a tuřín na menší hranolky.

  2. Vše přidáme na cibulový základ, promícháme, osolíme, opepříme a vsypeme všechna ostatní koření. Promícháme, přikryjeme na 1 minutu. Po minutě, znovu promícháme a podlijeme troškou vody. Dusíme 20 minut pod pokličkou.

  3. Na zeleninu vylijeme fazole bez nálevu, krájená rajčata a barbecue omáčku. Dejte si záležet, aby byla opravdu uzené chutí (já osobně považuji za nejlepší, omáčku BBQ). Všechno dobře promícháme.

  4. Pekáček vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Do pekáče vylijeme fazolovou směs a dáme do vyhřáté trouby na cca 190°C.

  5. Pečivo nakrájíme (já jsem měla rohlíky a ty jsem nakrájela na kolečka). Máslo rozpustíme a ochutíme ho prolisovaným česnekem a sušenými bylinkami (pokud máte). Kolečka namočíme do ochuceného másla.

  6. Po půlhodině bublání, vytáhneme pekáček a rozložíme do něj pečivo namočené v ochuceném másle. Dáme znovu do trouby a pečeme dále nějakých 20 minut, omáčka musí pomalu houstnout, pokud ji máte stále řídkou, tak přidejte na výkonu trouby a zároveň dáváme pozor, aby se nám pečivo nespálilo.

  7. Ještě jednou vytáhneme pekáč z trouby a posypeme ho hrsti strouhaného sýra (nemusí být). Pekáč necháme v troubě ještě nějakých cca 10 minut, aby se nám sýr roztekl a vytáhneme. Na závěr posypeme nasekaným čerstvým koriandrem a podáváme s chlebem nebo uvařenými bramborami.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!