Pečené fazole s tuřínem
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 paprika čerstvá pálivá
- 1 velká mrkev
- 250 g tuřín
- 400 g plechovka hnědých fazolí
- 200 g rajčata krájená sterilovaná
- 150 ml barbecue omáčka
- 1 cl pálivá mletá paprika nebo sušené chilli vločky
- 1 cl koriandr
- sušený tymián
- sůl
- rohlík
- strouhaný sýr
- 3 PL olej
- 1 lžíce másla + máslo na vymazání pekacku
Postup Pečené fazole s tuřínem
Postup přípravy receptu
-
Cibuli, česnek, tuřín a mrkev očistíme. Na oleji orestujeme nasekanou cibuli a česnek. Mrkev a papričky nakrájíme na kolečka a tuřín na menší hranolky.
Vše přidáme na cibulový základ, promícháme, osolíme, opepříme a vsypeme všechna ostatní koření. Promícháme, přikryjeme na 1 minutu. Po minutě, znovu promícháme a podlijeme troškou vody. Dusíme 20 minut pod pokličkou.
Na zeleninu vylijeme fazole bez nálevu, krájená rajčata a barbecue omáčku. Dejte si záležet, aby byla opravdu uzené chutí (já osobně považuji za nejlepší, omáčku BBQ). Všechno dobře promícháme.
Pekáček vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Do pekáče vylijeme fazolovou směs a dáme do vyhřáté trouby na cca 190°C.
Pečivo nakrájíme (já jsem měla rohlíky a ty jsem nakrájela na kolečka). Máslo rozpustíme a ochutíme ho prolisovaným česnekem a sušenými bylinkami (pokud máte). Kolečka namočíme do ochuceného másla.
Po půlhodině bublání, vytáhneme pekáček a rozložíme do něj pečivo namočené v ochuceném másle. Dáme znovu do trouby a pečeme dále nějakých 20 minut, omáčka musí pomalu houstnout, pokud ji máte stále řídkou, tak přidejte na výkonu trouby a zároveň dáváme pozor, aby se nám pečivo nespálilo.
Ještě jednou vytáhneme pekáč z trouby a posypeme ho hrsti strouhaného sýra (nemusí být). Pekáč necháme v troubě ještě nějakých cca 10 minut, aby se nám sýr roztekl a vytáhneme. Na závěr posypeme nasekaným čerstvým koriandrem a podáváme s chlebem nebo uvařenými bramborami.