Dalamánky z domácího kvásku
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Rozkvas:
- 80 g žitné chlebové mouky
- 160 ml vlažné vody
- 1 lžíce kvásku
- Těsto:
- 180 g hladké mouky
- 1 lžíce kmínu
- 1 lžička soli
- jakákoliv semínka na posypání
- žitná mouka na vál.
Postup Dalamánky z domácího kvásku
Postup přípravy receptu
-
Z ingrediencí připravíme rozkvas a necháme při pokojové teplotě přes noc.
Do mísy dáme ingredience na těsto přidáme rozkvas a promícháme.
Může se stát že bude těsto řidší, tak můžeme lehce přidat žitnou mouku.
Necháme kynout na teplem místě minimálně 6 hodin. Můžete i déle záleží na kvásku.
Poté na vále pomoučeném žitnou moukou těsto zpracujeme a rozdělit na 4 díly.
Vytvoříme tvar na dalamánky a dáme na plech s pečícím papírem a necháme cca hodinku odpočinout.
Troubu rozehřejeme na 250 stupňů.
Dalamánky lehce potřeme vodou, posypeme semínky a dáme do trouby.
Necháme cca 10 minut na 250 stupňů péct poté troubu zeslabime na 180 stupňů a pečeme do zlatova