Špekové dalamánky

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Rozkvas:
35 g žitného kvasu
180 g vody
180 g žitné chlebové nebo celozrnné mouky
Dále:
140 + 20-40 g vody
320 g pšeničné chlebové mouky
80 g uzeného špeku (slaniny)
vrchovatou lžíci pšeničných otrub
lžičku drceného kmínu
2 kl soli

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny na rozkvas promícháme dohromady a zakryté necháme v teple místnosti asi 12 hodin kvasit. Pokud použijeme celozrnnou mouku, přidáme trochu vody navíc – místo 180 g jí dáme 200 g.

  2. Velkou část vody (140 g) a všechnu pšeničnou mouku promícháme s hotovým rozkvasem a 45 minut necháme odpočinout. Proběhne částečné nakvašení i autolýza, při které se lépe vyvine lepek. Zároveň pokrájíme špek na velice drobné kostičky a na suché, nepřilnavé pánvi ho lehce osmažíme – jen tak, aby vypustil tuk a pak směs necháme chládnout.

  3. K odleželému těstu přidáme ještě otruby, kmín, špek i se vším voňavým sádlem, které se z něj na pánvi uvolnilo, sůl a na ni po částech další vodu. Vše spolu dobře promícháme, pak mísu s těstem zakryjeme a necháme kynout. Těsto je už částečně fermentováno, většinou mu pak stačí necelá hodinka.

  4. Vykynuté těsto vyškrábneme na pomoučněný stůl, popřekládáme a necháme 5-10 minut ležet. Pak stěrkou rozkrájíme na 8 stejných dílů a z každého uděláme bulku, kterou vyválíme do podlouhlého dalamánku. Všechny dalamánky dáme kynout na plech s pečící fólií a i s plechem je uzavřeme do velkého igelitového pytle nakynout.

  5. Vykynuté dalamánky nařízneme, postříkáme vodou, posypeme hrubou solí, můžeme i celým kmínem a upečeme ve vyhřáté troubě (230 °C/20-25 minut).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!