Černá čočka se zeleninou - teplý salát nebo příloha

Recepty, Luštěniny

Suroviny

200-300 g černé čočky
1 velká cibule
200 g řapíkatého celeru
1 bílá paprika - větší
3 stroužky česneku
zázvor čerstvý, dle chuti
cca 250 g loupaných rajčat
bylinky dle chuti
sůl
mletý pepř
olej

Postup přípravy receptu

  1. Černou čočku propláchneme pod tekoucí vodou, dáme do hrnce, zalijeme čistou vodou a vaříme v neosolené vodě cca 25 minut pod poklicí. Vody nedáváme příliš, aby se čočka zbytečně nevymývala, raději během vaření přilijeme dle potřeby trochu vroucí vody.

  2. Během vaření čočky připravíme zeleninu: na oleji osmažíme dosklovata pokrájenou cibuli, ke které přidáme na plátky pokrájený řapíkatý celer a na nudličky pokrájenou papriku. Smažíme do lehkého povadnutí, pak vmícháme nasekaný česnek a zázvor dle chuti, krátce osmažíme, vmícháme pokrájená rajčata a podusíme zeleninu na skus na mírném plameni. Dle chuti osolíme (můžeme použít sojovou omáčku), opepříme a přidáme dle chuti čerstvě nasekané bylinky (koriandr, petrželku...).

  3. Do zeleninové směsi nasypeme vařenou čočku (množství si určí dle chuti každý sám), promícháme a můžeme podávat samostatně, jako teplý salát nebo jako přílohu například k rybě, grilovanému masu...

  4. Další variantou je, že do salátu můžeme přimíchat pokrájené tofu nebo šmakouna nebo si milovníci uzeniny opečou k salátu například kanadskou růži v podobě pokrájeného špekáčku.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!