Černá čočka se zeleninou - teplý salát nebo příloha
Recepty, LuštěninySuroviny
- 200-300 g černé čočky
- 1 velká cibule
- 200 g řapíkatého celeru
- 1 bílá paprika - větší
- 3 stroužky česneku
- zázvor čerstvý, dle chuti
- cca 250 g loupaných rajčat
- bylinky dle chuti
- sůl
- mletý pepř
- olej
Postup Černá čočka se zeleninou - teplý salát nebo příloha
Postup přípravy receptu
-
Černou čočku propláchneme pod tekoucí vodou, dáme do hrnce, zalijeme čistou vodou a vaříme v neosolené vodě cca 25 minut pod poklicí. Vody nedáváme příliš, aby se čočka zbytečně nevymývala, raději během vaření přilijeme dle potřeby trochu vroucí vody.
Během vaření čočky připravíme zeleninu: na oleji osmažíme dosklovata pokrájenou cibuli, ke které přidáme na plátky pokrájený řapíkatý celer a na nudličky pokrájenou papriku. Smažíme do lehkého povadnutí, pak vmícháme nasekaný česnek a zázvor dle chuti, krátce osmažíme, vmícháme pokrájená rajčata a podusíme zeleninu na skus na mírném plameni. Dle chuti osolíme (můžeme použít sojovou omáčku), opepříme a přidáme dle chuti čerstvě nasekané bylinky (koriandr, petrželku...).
Do zeleninové směsi nasypeme vařenou čočku (množství si určí dle chuti každý sám), promícháme a můžeme podávat samostatně, jako teplý salát nebo jako přílohu například k rybě, grilovanému masu...
Další variantou je, že do salátu můžeme přimíchat pokrájené tofu nebo šmakouna nebo si milovníci uzeniny opečou k salátu například kanadskou růži v podobě pokrájeného špekáčku.