Rychlé borůvkové lívance s citrónem a rozmarýnem

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

1,33 hrnku sójového mléka
kůra z 1 citrónu
2 lžíce citrónové šťávy
2 lžíce mletého lněného semínka
1/4 hrnku (60 ml) velmi horké vody
1/4 hrnku oleje
1,33 hrnku celozrnné hladké mouky
2/3 hrnku hrubé kukuřičné mouky (jemné polenty)
3 vrchovaté lžíce hnědého cukru
1 lžíce prášku do pečiva
špetka soli
300 g borůvek + další na ozdobu
1 vrchovatá lžíce najemno nasekaného čerstvého rozmarýnu
1 hrnek opražených nasekaných pekanových ořechů (doporučuji v případě, že nepoužijete tymián)
K podávání:
javorový sirup
sójový jogurt
meruňková marmeláda

Postup přípravy receptu

  1. Ve větší míse smíchejte mléko, citrónovou kůru a citrónovou šťávu.

  2. Nechte asi 5 - 10 minut odstát.

  3. V jiné misce vidličkou prošlehejte lněné semínko s horkou vodou a nechte taky asi 5 - 10 minut odpočinout (můžete dát do lednice).

  4. Poté lněné semínko přidejte do mléka, přisypte rozmarýn a prošlehejte metličkou.

  5. Do stejné mísy přimíchejte směs mouky, polenty, cukru, prášku do pečiva a soli. Jemně zpracujte v hustší těsto a poté vmíchejte borůvky. Kdyby bylo těsto příliš husté, přidejte trochu mléka.

  6. Ve větší pánvi na středním ohni rozehřejte trochu oleje. Z těsta odebírejte asi 1/4 hrnku, dejte do pánve a opékejte asi 2 minuty.

  7. Když se v těstě začnou tvořit bubliny, lívanec obraťte a opékejte z druhé strany ještě asi 1 až 2 minuty dozlatova.

  8. Lívance podávejte polité javorovým sirupem, ozdobené borůvkami a ořechy nebo třeba jogurtem a meruňkovou marmeládou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!