Klasický cheesecake

Recepty, Moučníky

Suroviny

Na korpus:
130 g máslových BEBE sušenek rozemletých na jemno
75 g másla rozpuštěného
50 g krupicového cukru
1/4 KL soli
Na náplň:
125 g smetanového sýru (např. Philadelphia, Lučina smetanová) pokojové teploty
300 g krupicového cukru
1 KL jemně nastrouhané citronové kůry
1 PL čerstvě vymačkané citronové šťávy
1/2 KL soli
4 vejce
230 g kysané smetany

Postup přípravy receptu

  1. Korpus: předehřejeme troubu na 180°C.

  2. Smícháme rozemleté sušenky s rozpuštěným máslem, cukrem a solí.

  3. Dno dortové formy vel. 24 cm. vyložíme pečícím papírem a směs vtlačíme na dno.

  4. Pečeme v předehřáté troubě cca 12 - 15 minut, necháme zcela vychladnout.

  5. Teplotu trouby snížíme na 160°C.

  6. Náplň: v míse kuchyňského robotu ušleháme smetanový sýr dohladka.

  7. Postupně přidáváme cukr a po každém přidání řádně prošleháme.

  8. Přidáme vejce, jedno po druhém, a promícháme.

  9. Vmícháme citronovou kůru, šťávu a sůl. Opět dobře prošleháme.

  10. Nakonec přidáme kysanou smetanu, ale už promícháme jen lehce, aby se suroviny dobře spojily.

  11. Pečení: dno pečící formy s vychlazeným korpusem zabalíme do alobalu tak, aby se do formy nedostala voda a alobal dosahoval cca 5 cm výšky po stranách.

  12. Do větší kulaté pečící formy** (nebo jakékoliv zapékací formy, do které se pohodlně vejde forma s korpusem) dáme formu s korpusem. Na korpus nalijeme náplň, lehce uhladíme.

  13. Do velké pečící formy nalijeme vroucí vodu tak, aby dosahovala přibližně do poloviny pečící formy s dortem a cca 2 - 3 cm pod okraj alobalu.

  14. Opatrně vložíme do trouby.

  15. Pečeme 1 hodinu a 45 minut.

  16. Troubu vypneme a dveře necháme mírně pootevřené.

  17. Po 20 minutách vyndáme dort z vodní lázně a okraj dortu ořízneme špičkou nože.

  18. Necháme zcela vychladit při pokojové teplotě a nakonec přes noc v lednici.

  19. Krájíme ostrým nožem, který před každým řezem vždy namočíme do horké vody a řádně osušíme.

  20. Podáváme jen tak nebo třeba s borůvkovou nebo jahodovou omáčkou.

  21. Levnější varianty se stejným výsledkem dosáhneme použitím plnotučného tvarohu (mám vyzkoušeno). Jen doporučuji nechat tvaroh přibližně 1 hodinu vykapat přes jemné sítko, abychom ho zbavili přebytečné vody.

  22. **Já používám skleněnou kulatou zapékací formu z Ikea, průměr cca 30 cm. Teď už ji bohužel nemají v nabídce.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!