Klasický cheesecake
Recepty, MoučníkySuroviny
- Na korpus:
- 130 g máslových BEBE sušenek rozemletých na jemno
- 75 g másla rozpuštěného
- 50 g krupicového cukru
- 1/4 KL soli
- Na náplň:
- 125 g smetanového sýru (např. Philadelphia, Lučina smetanová) pokojové teploty
- 300 g krupicového cukru
- 1 KL jemně nastrouhané citronové kůry
- 1 PL čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 1/2 KL soli
- 4 vejce
- 230 g kysané smetany
Postup Klasický cheesecake
Postup přípravy receptu
-
Korpus: předehřejeme troubu na 180°C.
Smícháme rozemleté sušenky s rozpuštěným máslem, cukrem a solí.
Dno dortové formy vel. 24 cm. vyložíme pečícím papírem a směs vtlačíme na dno.
Pečeme v předehřáté troubě cca 12 - 15 minut, necháme zcela vychladnout.
Teplotu trouby snížíme na 160°C.
Náplň: v míse kuchyňského robotu ušleháme smetanový sýr dohladka.
Postupně přidáváme cukr a po každém přidání řádně prošleháme.
Přidáme vejce, jedno po druhém, a promícháme.
Vmícháme citronovou kůru, šťávu a sůl. Opět dobře prošleháme.
Nakonec přidáme kysanou smetanu, ale už promícháme jen lehce, aby se suroviny dobře spojily.
Pečení: dno pečící formy s vychlazeným korpusem zabalíme do alobalu tak, aby se do formy nedostala voda a alobal dosahoval cca 5 cm výšky po stranách.
Do větší kulaté pečící formy** (nebo jakékoliv zapékací formy, do které se pohodlně vejde forma s korpusem) dáme formu s korpusem. Na korpus nalijeme náplň, lehce uhladíme.
Do velké pečící formy nalijeme vroucí vodu tak, aby dosahovala přibližně do poloviny pečící formy s dortem a cca 2 - 3 cm pod okraj alobalu.
Opatrně vložíme do trouby.
Pečeme 1 hodinu a 45 minut.
Troubu vypneme a dveře necháme mírně pootevřené.
Po 20 minutách vyndáme dort z vodní lázně a okraj dortu ořízneme špičkou nože.
Necháme zcela vychladit při pokojové teplotě a nakonec přes noc v lednici.
Krájíme ostrým nožem, který před každým řezem vždy namočíme do horké vody a řádně osušíme.
Podáváme jen tak nebo třeba s borůvkovou nebo jahodovou omáčkou.
Levnější varianty se stejným výsledkem dosáhneme použitím plnotučného tvarohu (mám vyzkoušeno). Jen doporučuji nechat tvaroh přibližně 1 hodinu vykapat přes jemné sítko, abychom ho zbavili přebytečné vody.
**Já používám skleněnou kulatou zapékací formu z Ikea, průměr cca 30 cm. Teď už ji bohužel nemají v nabídce.