Pivní dalamánky s mletými škvarky a restovanou cibulkou
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 1 velká cibule
- 1 lžíce oleje
- Kvásek:
- 100 ml vlažného mléka
- 20 g droždí
- 1/2 lžičky cukru
- Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 250 g špaldové celozrnné mouky
- 300 - 350 ml světlého piva
- 80 g nahrubo umletých škvarků
- 2 lžičky octa
- 2 lžičky soli
- 1 lžička drceného kmínu
- Na potření a posyp:
- trochu mléka
- libovolná semínka a hrubá sůl
Postup Pivní dalamánky s mletými škvarky a restovanou cibulkou
Postup přípravy receptu
-
Suroviny na kvásek v misce promícháme a necháme v teple asi 10-15 minut vzejít.
Cibuli nakrájíme na kostičky, orestujeme na lžíci oleje a necháme v cedníku odkapat.
Všechny suroviny na těsto dáme do mísy, přidáme vykynutý kvásek a připravenou cibuli a vypracujeme hladké těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na 12 stejně velkých kousků, z každého kousku utvoříme bochánek, který napovrchu ostrým nožem nařízneme. Dalamánky naskládáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme mlékem, posypeme semínky a hrubou solí a necháme asi 20 minut kynout. Pečeme při 180°C asi 20 minut dozlatova. Dalamánky jsou uvnitř vláčné s křupavou kůrkou na povrchu.