Pivní rohlíčky
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Těsto:
- 400 g hladké mouky
- 1 lžička soli
- ½ lžíce cukru krupice
- ½ kostky droždí (21 g)
- 200 ml světlého piva
- 1 lžíce mléka
- 1 vrchovatá lžíce vepřového sádla
- mléko na potření
- hrubá sůl, kmín a mák na posyp
Postup Pivní rohlíčky
Postup přípravy receptu
-
Z droždí, cukru, mléka a piva necháme vzejít kvásek.
Do větší mísy prosejeme mouku se solí a přidáme k ní vzešlý kvásek a změklé sádlo.
Vypracujeme hladké těsto (v robotu to trvá asi 10 minut) a necháme přibližně hodinu kynout.
Poté těsto rozpůlíme a z každého dílu vyválíme kulatou placku. Každou placku pak rozřízneme na 8 stejných trojúhelníků. Ty poté srolujeme do tvaru rohlíku, přesuneme na plech vyložený pečicím papírem a necháme přikryté utěrkou kynout dalších 30 minut.
Po vykynutí rohlíky potřeme vlažným mlékem a posypeme je hrubou solí a kmínem nebo mákem.
Pečeme v předem předehřáté troubě při 200°C (180°C horkovzduch), přibližně 20 minut dozlatova. Pokud rohlíky moc rychle hnědnou, snížíme po pár minutách teplotu.