Pivní rohlíčky

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Těsto:
400 g hladké mouky
1 lžička soli
½ lžíce cukru krupice
½ kostky droždí (21 g)
200 ml světlého piva
1 lžíce mléka
1 vrchovatá lžíce vepřového sádla
mléko na potření
hrubá sůl, kmín a mák na posyp

Postup přípravy receptu

  1. Z droždí, cukru, mléka a piva necháme vzejít kvásek.

  2. Do větší mísy prosejeme mouku se solí a přidáme k ní vzešlý kvásek a změklé sádlo.

  3. Vypracujeme hladké těsto (v robotu to trvá asi 10 minut) a necháme přibližně hodinu kynout.

  4. Poté těsto rozpůlíme a z každého dílu vyválíme kulatou placku. Každou placku pak rozřízneme na 8 stejných trojúhelníků. Ty poté srolujeme do tvaru rohlíku, přesuneme na plech vyložený pečicím papírem a necháme přikryté utěrkou kynout dalších 30 minut.

  5. Po vykynutí rohlíky potřeme vlažným mlékem a posypeme je hrubou solí a kmínem nebo mákem.

  6. Pečeme v předem předehřáté troubě při 200°C (180°C horkovzduch), přibližně 20 minut dozlatova. Pokud rohlíky moc rychle hnědnou, snížíme po pár minutách teplotu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!