Pečené čokoládové donuty
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 10 g sušeného droždí
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce cukru krupice
- cca 200 ml mléka
- 100 ml rozpuštěného másla
- 2 lžíce rumu
- pomerančová kůra
- špetka soli
- 1 vejce
- čokoláda - mléčná nebo hořká, dle chuti (cca 100 g)
- Dále:
- rozpuštěné máslo
- hnědý rum
- moučkový cukr
Postup Pečené čokoládové donuty
Postup přípravy receptu
-
Mouku, cukry, sůl, droždí, jemně nastrouhanou kůru zhruba z půlky pomeranče, drobně nasekanou čokoládu smícháme v míse, přidáme vlažné máslo a mléko, vejce a rum a vymícháme hladké těsto, které pod utěrkou necháme na teplém místě cca 3/4 hodiny kynout. Během kynutí ještě jednou propracujeme.
Na pomoučněném stole vyválíme těsto na plát, ze kterého vykrajujeme kolečka, ze kterých vykrojíme skleničkou od frťánka nebo tvořítkem střed a přeneseme je na plech vyložený pečící fólií nebo papírem, kde je necháme ještě 15 minut odpočinout.
Pečeme na 170 stupňů dorůžova a ještě horké je potíráme rozpuštěným máslem, do kterého můžeme přidat trochu rumu. Donuty posypeme bohatě moučkovým cukrem a necháme alespoň trochu zchladnout, aby nám nebylo ouvej, protože jak zmizí z plechu jeden, ostatní ho hned následují...