Pečené čokoládové donuty

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
500 g hladké mouky
10 g sušeného droždí
1 vanilkový cukr
2 lžíce cukru krupice
cca 200 ml mléka
100 ml rozpuštěného másla
2 lžíce rumu
pomerančová kůra
špetka soli
1 vejce
čokoláda - mléčná nebo hořká, dle chuti (cca 100 g)
Dále:
rozpuštěné máslo
hnědý rum
moučkový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Mouku, cukry, sůl, droždí, jemně nastrouhanou kůru zhruba z půlky pomeranče, drobně nasekanou čokoládu smícháme v míse, přidáme vlažné máslo a mléko, vejce a rum a vymícháme hladké těsto, které pod utěrkou necháme na teplém místě cca 3/4 hodiny kynout. Během kynutí ještě jednou propracujeme.

  2. Na pomoučněném stole vyválíme těsto na plát, ze kterého vykrajujeme kolečka, ze kterých vykrojíme skleničkou od frťánka nebo tvořítkem střed a přeneseme je na plech vyložený pečící fólií nebo papírem, kde je necháme ještě 15 minut odpočinout.

  3. Pečeme na 170 stupňů dorůžova a ještě horké je potíráme rozpuštěným máslem, do kterého můžeme přidat trochu rumu. Donuty posypeme bohatě moučkovým cukrem a necháme alespoň trochu zchladnout, aby nám nebylo ouvej, protože jak zmizí z plechu jeden, ostatní ho hned následují...


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!