Pečené citrónové kuře s tymiánem a kořenovou zeleninou
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 1 středně velké kuře
- 250 g brambor
- 250 g mrkve
- 250 g celeru
- 250 g kořenové petržele
- 1 větší cibule
- 100 g másla
- 4 kapky citrónového esenciálního oleje
- 70 g anglické slaniny
- 5 kapek tymiánového esenciálního oleje
- kvalitní olivový olej
- sůl
Postup Pečené citrónové kuře s tymiánem a kořenovou zeleninou
Postup přípravy receptu
-
Do misky vložíme změklé máslo a přidáme na maličké kostičky nakrájenou anglickou slaninu. Přidáme tymiánový a citronový olejíček, vše osolíme a důkladně propracujeme, ale pozor, máslo se nesmí rozpouštět. Měla by to být konzistence pomazánky.
Nastává nejdůležitější fáze přípravy. Musíme připravit kuře na naplnění a to uděláme tak, že mezi kůži na prsou a masem uděláme rukou kapsu. Totéž uděláme i na stehnech. Do kapes vložíme připravenou máslovou náplň a pořádně ji vetřeme do masa.
Do pekáče dáme nakrájenou zeleninu, osolíme, opepříme, zakápneme olivovým olejem a důkladně promícháme. Pak na zeleninu dáme kuře prsem na zeleninu.
Vložíme do trouby a pečeme při teplotě 170°C asi 50 minut. V polovině pečení kuře otočíme a přelijeme výpekem. Dopečeme do měkka a do zlatova.
Jestli máme upečeno, kuře vyjmeme a necháme 5 minut odpočinout a můžeme servírovat. Na střed talíře vložíme dušenou zeleninu, přidáme čtvrtku kuřete a přelijeme výpekem.