Pečené citrónové kuře s tymiánem a kořenovou zeleninou

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

1 středně velké kuře
250 g brambor
250 g mrkve
250 g celeru
250 g kořenové petržele
1 větší cibule
100 g másla
4 kapky citrónového esenciálního oleje
70 g anglické slaniny
5 kapek tymiánového esenciálního oleje
kvalitní olivový olej
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Do misky vložíme změklé máslo a přidáme na maličké kostičky nakrájenou anglickou slaninu. Přidáme tymiánový a citronový olejíček, vše osolíme a důkladně propracujeme, ale pozor, máslo se nesmí rozpouštět. Měla by to být konzistence pomazánky.

  2. Nastává nejdůležitější fáze přípravy. Musíme připravit kuře na naplnění a to uděláme tak, že mezi kůži na prsou a masem uděláme rukou kapsu. Totéž uděláme i na stehnech. Do kapes vložíme připravenou máslovou náplň a pořádně ji vetřeme do masa.

  3. Do pekáče dáme nakrájenou zeleninu, osolíme, opepříme, zakápneme olivovým olejem a důkladně promícháme. Pak na zeleninu dáme kuře prsem na zeleninu.

  4. Vložíme do trouby a pečeme při teplotě 170°C asi 50 minut. V polovině pečení kuře otočíme a přelijeme výpekem. Dopečeme do měkka a do zlatova.

  5. Jestli máme upečeno, kuře vyjmeme a necháme 5 minut odpočinout a můžeme servírovat. Na střed talíře vložíme dušenou zeleninu, přidáme čtvrtku kuřete a přelijeme výpekem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!