Petrželková omáčka s květákem

Recepty, Omáčky

Suroviny

1 menší květák
2 šalotky
50 g másla
2 plné lžíce hladké mouky
1 hrnek mléka
smetana na zjemnění (nemusí být)
svazek hladkolisté petrželky
pepř
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Květák rozebereme na růžičky a uvaříme ve slané vodě na skus. Vývar uchováme. Na másle zpěníme nakrájenou šalotku, přidáme mouku a uděláme jíšku.

  2. Jíšku zalijeme mlékem a částí vývaru z květáku. Omáčku povaříme s občasným mícháním cca 20 minut. Do omáčky přidáme nasekanou petrželku, sůl a pepř.

  3. Omáčku je dobré promixovat, je hladká a petrželka se zjemní. Nakonec přidáme kousky květáku a společně krátce povaříme. Hustotu upravíme vývarem.

  4. Kdo chce, přidá smetanu podle chuti. Omáčka je velice jemná. Dochutíme ji ještě pepřem, měl by tam být malinko cítit. Podáváme s brambory.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!