Petrželková omáčka s květákem
Recepty, OmáčkySuroviny
- 1 menší květák
- 2 šalotky
- 50 g másla
- 2 plné lžíce hladké mouky
- 1 hrnek mléka
- smetana na zjemnění (nemusí být)
- svazek hladkolisté petrželky
- pepř
- sůl
Postup Petrželková omáčka s květákem
Postup přípravy receptu
-
Květák rozebereme na růžičky a uvaříme ve slané vodě na skus. Vývar uchováme. Na másle zpěníme nakrájenou šalotku, přidáme mouku a uděláme jíšku.
Jíšku zalijeme mlékem a částí vývaru z květáku. Omáčku povaříme s občasným mícháním cca 20 minut. Do omáčky přidáme nasekanou petrželku, sůl a pepř.
Omáčku je dobré promixovat, je hladká a petrželka se zjemní. Nakonec přidáme kousky květáku a společně krátce povaříme. Hustotu upravíme vývarem.
Kdo chce, přidá smetanu podle chuti. Omáčka je velice jemná. Dochutíme ji ještě pepřem, měl by tam být malinko cítit. Podáváme s brambory.