Pečené brambory s krevetami a křenovým sosem
Recepty, Mořské plodySuroviny
- 2 velké brambory na pečení
- olivový olej
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- 170 g vyloupaných krevet v laku (váha bez nálevu) nebo mražených (nechte rozmrznout);jsou růžové, neb už jsou předupravené k přímé konzumaci;pokud uvidíte krevety šedivé, tak ty jsou syrové a je potřeba je tepelně upravit
- 1,5 dl husté zakysané smetany
- 1 lžíce majonézy
- 1 malá červená cibule oloupaná a na velmi jemno nasekaná
- cca 2 lžíce sekaného kopru (použila jsem mražený ze zahrady)
- 1 vrchovatá lžička čerstvě nastrouhaného křenu (či nakládaný ve skleničce;prodával se jako Křeník)
- pokud chcete být za opravdu gurmány ze severu, tak přidejte do sosu i lžičku brandy či koňaku
Postup Pečené brambory s krevetami a křenovým sosem
Postup přípravy receptu
-
Rozehřejte troubu na 225 °C. Brambory vydrbejte kartáčkem a rozpulte podélně.
Na dno malého pekáčku dejte pečící papír, který potřete olivovým olejem a posolte. Položte rozkrojené brambory řeznou plochou dolů a slupku pěkně potřete olivovým olejem a solí.
Dejte péci na max 30 minut. Čas pečení záleží podle velikosti a typu brambor;je dobré si to vizuálně pohlídat, okraje brambor na řezné ploše se začnou barvit do zlatavé, stejně tak jako slupka.
V mezičase připravte sosík. Slijte krevety z nálevu, lehce propláchněte a nechte dobře okapat. Pak je zlehounka osušte papírovou utěrkou.
V misce smíchejte majonézu, zakysanou smetanu, polovinu jemně pokrájené cibule, lžíci kopru, křen a třetinu krevet.
Celé to osolte a opepřete a řádně promíchejte. Pokud budete přidávat kapku brandy či koňaku, tak do sosíku zamíchejte nyní.
To už by měly být hotové brambory a můžete servírovat.