Pečené brambory s krevetami a křenovým sosem

Recepty, Mořské plody

Suroviny

2 velké brambory na pečení
olivový olej
sůl
čerstvě namletý pepř
170 g vyloupaných krevet v laku (váha bez nálevu) nebo mražených (nechte rozmrznout);jsou růžové, neb už jsou předupravené k přímé konzumaci;pokud uvidíte krevety šedivé, tak ty jsou syrové a je potřeba je tepelně upravit
1,5 dl husté zakysané smetany
1 lžíce majonézy
1 malá červená cibule oloupaná a na velmi jemno nasekaná
cca 2 lžíce sekaného kopru (použila jsem mražený ze zahrady)
1 vrchovatá lžička čerstvě nastrouhaného křenu (či nakládaný ve skleničce;prodával se jako Křeník)
pokud chcete být za opravdu gurmány ze severu, tak přidejte do sosu i lžičku brandy či koňaku

Postup přípravy receptu

  1. Rozehřejte troubu na 225 °C. Brambory vydrbejte kartáčkem a rozpulte podélně.

  2. Na dno malého pekáčku dejte pečící papír, který potřete olivovým olejem a posolte. Položte rozkrojené brambory řeznou plochou dolů a slupku pěkně potřete olivovým olejem a solí.

  3. Dejte péci na max 30 minut. Čas pečení záleží podle velikosti a typu brambor;je dobré si to vizuálně pohlídat, okraje brambor na řezné ploše se začnou barvit do zlatavé, stejně tak jako slupka.

  4. V mezičase připravte sosík. Slijte krevety z nálevu, lehce propláchněte a nechte dobře okapat. Pak je zlehounka osušte papírovou utěrkou.

  5. V misce smíchejte majonézu, zakysanou smetanu, polovinu jemně pokrájené cibule, lžíci kopru, křen a třetinu krevet.

  6. Celé to osolte a opepřete a řádně promíchejte. Pokud budete přidávat kapku brandy či koňaku, tak do sosíku zamíchejte nyní.

  7. To už by měly být hotové brambory a můžete servírovat.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!