Pečené bramborové špalky s tymiánovým máslem
Recepty, Bramborová jídlaSuroviny
- 2 lžíce oleje
- 3 větší podlouhlé brambory
- 3 lžíce másla
- 4 snítky tymiánu
- 1/2 hrnku kuřecího vývaru
- sůl
- pepř
Postup Pečené bramborové špalky s tymiánovým máslem
Postup přípravy receptu
-
Brambory oloupeme, odkrojíme špičky a seřízneme na špalíky. Asi na pět, deset minut je dáme do misky se studenou vodou, pak je vyndáme a důkladně osušíme papírovou utěrkou.
V silnostěnné pánvi nebo kastrůlku rozehřejeme olej, brambory na něj položíme a necháme opékat minimálně pět minut - dokud nebude strana otočená na dno pánve zlatavě hnědá. Posolíme, popepříme.
Pak brambory otočíme na druhou stranu, vysajeme papírovou utěrkou zbytek oleje, přidáme do pánve máslo a snítky tymiánu. Necháme máslo zpěnit, zezlátnout, brambory se začnou opékat na druhém konci. Pak přilijeme vývar a pánev vložíme do trouby asi na půl hodiny - zhruba na teplotu 200 st. Vývar se odpaří, brambory zezlátnou a změknou.
Podávat můžeme jako přílohu, nebo i hlavní jídlo.