Pečená kachna se zelím a bramborovými knedlíky

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

1,5-2 kg kachna
sůl
kmín
0,5 - 1 dl vody
kysané zelí
cukr
sůl
kmín
jíška
hladká mouka
olej
bramborové knedlíky:
3/4 kg předem uvařených brambor
asi 50 dkg dětské krupičky
1-2 vejce
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Kachnu očistíme, osolíme a okmínujeme zevnitř a ze všech stran. Do kachny můžeme dát přepůlená jablka nebo cibuli.

  2. Dáme do pekáčku prsy dolů, podlijeme vodou.

  3. Přiklopíme a dáme do vyhřáté trouby a pečeme zvolna při teplotě asi 120°C 2-3 hod.

  4. Během pečení podléváme vypečeným tukem.

  5. Po 1 hodině pečení kachnu otočíme, propícháme vidličkou, přiklopíme.

  6. Když je kachna měkká, podlijeme vypečenou šťávou, odkryjeme a dopečeme na zvýšenou teplotu, abychom měli křupavou kůžičku...(jen chvíli asi na 180°C)

  7. Během pečení dáme vařit vodu na bramborové knedlíky.

  8. Předem uvařené brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle, osolíme, dáme vejce, dětskou krupičku a vypracujeme těsto.

  9. Uděláme knedlíky o průměru 6-7 cm, dáme do vroucí vody, hned opatrně promícháme měchačkou, aby se odlepily ode dna a vaříme přiklopené 20-25 minut.

  10. Zelí můžeme slít, překrájíme, dáme do kastrůlku, zalijeme vodou (asi 2 dl), přidáme kmín, 1 PL cukru, sůl a dusíme pod pokličkou do poloměkka.

  11. Zelí zahustíme jíškou, promícháváme a provaříme asi 10 minut a dochutíme. Máme uvařeno a můžeme podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!