Měkké vánoční perníčky
Recepty, Dietní receptySuroviny
- 40 dkg hladké mouky
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 14 dkg cukru moučka
- 5 dkg rostlinného másla (např. AlsanBio, ViveBio, Provamel) pokojové teploty (či vychladlé rozpuštěné)
- 2 lžíce agáve sirupu či javorového sirupu
- 1 lžička jedlé sody
- 1 kypřící prášek do perníku
- 1/3 hrnku rozmixovaného silken tofu nebo bílého či vanilkového rostlinného jogurtu (nebo dezertu)
- 2 lžíce kakaa (ideálně fair-trade)
- 3 lžíce koření do perníku
- Na zdobení:
- moučkový cukr
- citronová šťáva
Postup Měkké vánoční perníčky
Postup přípravy receptu
-
Mouku smícháme s kukuřičným škrobem, kořením, sodou, kakaem a práškem do perníku.
Přidáme všechny ostatní ingredience, dobře proděláme a vypracujeme pevné těsto (dle potřeby přidáme trochu mouky nebo naopak mléka).
Necháme přes noc (nebo alespoň hodinu) odležet v lednici.
Druhý den předehřejeme troubu na 170°C a několik plechů vyložíme pečícím papírem.
Těsto si rozdělíme na dvě části a tu, kterou zrovna nepoužíváme, vrátíme do lednice.
Druhou část vyválíme asi na 3 - 4 mm silný plát, ze kterého vykrajujeme perníčky.
Pečeme přibližně 10 minut - pozor, abyste perníčky nepekly moc dlouho, byly by pak tvrdé.
Po upečení můžeme ještě teplé potřít směsí vody, agáve (či javorového sirupu) a troškou škrobu.
Na polevu si dáme do misky trochu cukru moučka, poté po lžičkách přidáváme přecezenou citronovou šťávu, dokud nedosáhneme požadované konzistence.
Ozdobené perníčky skladujeme v dobře uzavřené nádobě.