Základní hummus
Recepty, Dietní receptySuroviny
- 2,5 hrnku cizrny (namočené přes noc do 2,5 litru studené vody nebo cca 3 hrnky cizrny z konzervy)
- 1 lžička prášku do pečiva
- 4 lžičky tahini (sezamová pasta, koupíte např. ve zdravé výživě)
- 3 lžíce kvalitního olivového oleje + další k podávání
- 1/2 lžičky římského kmínu
- 3 lžíce čerstvě vymačkané citrónové šťávy
- sůl
Postup Základní hummus
Postup přípravy receptu
-
Přes noc namočenou cizrnu slijte, dejte do většího hrnce, přidejte 2 a půl litru vody a prášek do pečiva a přiveďte k varu. V otevřeném hrnci vařte 2 hodiny, dokud není cizrna velmi měkká. Slijte a nechte dalších 40 minut odstát.
Jednodušší (a musím přiznat, že pro mě i chutnější) varianta je použít kvalitní cizrnu z konzervy (např. Alnatura). Cizrnu, tahini, olivový olej, římský kmín, 1/2 lžičky soli a 1/2 hrnku vody, ve které se cizrna vařila (nebo té z konzervy) dáme do mixéru (nebo použijeme tyčový mixér) a mixujeme tak dlouho, dokud není směs hladká. Přendáme do uzavíratelné nádoby a necháme nejméně 3 hodiny odpočinout v lednici.
Před podáváním posypeme oblíbeným kořením a zalijeme olivovým olejem. Hummus ozvláštní například sušená rajčata, červená řepa, česnek, limetka, červená paprika, čerstvé bylinky (koriandr, petržel), červená nakládaná paprika. Light verzi připravíte s vařeným květákem místo části cizrny.