Ovesná kaše (overnight oats) bez mléka, cukru, základní recept
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- 30 g jemných ovesných vloček
- 90 g ovesných vloček
- 730 ml vody (630 + 100)
- Poměr vody: vloček 5,8-6
- mohou být jen ovesné vločky asi 280 ml
- Volitelně:
- 6 g umletého máku
- 2 KL slunečnicových semínek
- 1/3 KL mleté skořice
Postup Ovesná kaše (overnight oats) bez mléka, cukru, základní recept
Postup přípravy receptu
-
Namočit vločky zalitím vodou (630 ml) přes noc. V teplých dnech vhodné ponechat v ledničce (chladničce). Jinak mohou vločky začít kvasit. Může být použitá jiná, než kovová nádoba.
Vařit vločky na mírném plameni proti připalování. Po začátku varu promíchat od krajů ke středu. Přidávat další vodu - pro udržení těsně pod varem (úspora energie) zhruba po 1-2 PL. Mírně vařit, míchat hlavně u dna, pouze bublat, 20-25 minut. Jemné vločky vytváří kašovitější složení, pouze ovesné vločky tvoří hrubší výsledek. Var je ukončený, když voda viditelně zhoustne. Množství přidané vody dle chuti.
Po uvaření přidat volitelné. Osobně v tenké vrstvě mák, asi 2 vrchovaté KL. Výše slunečnicová semínka a skořice. Míchat od kraje, překrýt vrstvu máku vrstvou kaše od kraje pro rychlejší promíchání.